Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'exposició 'Aranés, er occitan de Catalonha' ja es pot visitar de manera virtual

L'exposició 'Aranés, er occitan de Catalonha' ja es pot visitar de manera virtual

Política Lingüística l'ha publicat a internet per augmentar la divulgació de la llengua com element distintiu de la Val d'Aran
Cartell de l'exposició 'Aranés, er occitan de Catalonha'
20/05/2020 12:55

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ofereix des d'ara la possibilitat de visitar de manera virtual l’exposició 'Aranés, er occitan de Catalonha', que explica les principals característiques històriques, geogràfiques, culturals i humanes de la variant de la llengua occitana pròpia de la  Val d’Aran.

Produïda per la Direcció General de Política Lingüística el 2019 amb la col·laboració del Conselh Generau d’Aran, i adaptada ara per a web, l’exposició té com a objectiu fer conèixer l'aranès com a fet lingüístic occità propi i específic de l'Aran. Formen la mostra 12 blocs de contingut que s’acompanyen d’un conjunt de làmines de lèxic divulgatives amb les paraules i expressions més habituals per qui vulgui començar a practicar l'aranès.

Els continguts permeten situar l'aranès en l'espai occità i en la realitat de la Vall; comparar-ne formes bàsiques amb el català; descobrir-ne les xifres de coneixement i ús; repassar-ne fites de la història i les principals figures literàries i lingüístiques; informar-se de les polítiques d'impuls que s'han portat a terme els darrers anys per incrementar-ne el coneixement i l’ús; accedir als recursos disponibles en línia; conèixer el model escolar de l’Aran, els mitjans de comunicació aranesos, la cultura i la literatura de la Vall i el rol que l’aranès té en la vida quotidiana "la vida vidanta" dels habitants de la Vall.

L’exposició es va obrir presencialment el 15 d’octubre de l’any passat a Barcelona, a l’Arts Santa Mònica, també es va poder visitar a la ciutat de Lleida (de desembre 2019 a febrer 2020) i actualment és a Girona ciutat, al vestíbul d’accés de l’ajuntament. Estava previst que les ciutats de Tarragona, Tortosa i Vielha, també la poguessin acollir si bé el calendari d’aquest 2020 ha quedat alterat a causa de la pandèmia.