Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'exposició del Fons Josep M. Esclusa recupera el record de la Seu de mitjan segle XX

L'exposició del Fons Josep M. Esclusa recupera el record de la Seu de mitjan segle XX

Fins al 20 d'octubre es pot visitar a la Sala de Sant Domènec una selecció de 120 imatges de l'extens llegat del fotògraf urgellenc. S'hi pot veure indrets i personatges de la ciutat i la comarca de les dècades de 1950 i 1960
24/09/2019 17:20

Fins al 20 d'octubre vinent es pot visitar a la Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell l'exposició 'Fons Fotogràfic Josep M. Esclusa. Una mirada al passat', que mostra una selecció de 120 imatges inèdites de l'extens llegat que va deixar el fotògraf urgellenc, nascut a Castellciutat l'any 1924 i mort a la Seu al 2004.

L'espai que alberga l'esdeveniment es va omplir aquest divendres passat per a la inauguració, en què es va recordar la trajectòria de Josep M. Esclusa tant a nivell personal i professional com en la seva faceta artística. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de la Seu, Carlos Guàrdia, va sentenciar que el fons fotogràfic que va deixar Esclusa és "extraordinari" i va recordar que les imatges exposades són només "una petitíssima part del seu fons", però que s'hi pot trobar "carrers, places, fires, mercats, muntanyes, retrats de persones o en grup" que conformen un conjunt excepcional. Guàrdia també en destaca la qualitat de les fotografies i el fet que "és una eina per entendre la societat urgellenca dels anys 50 i 60 i els seus canvis". per tot plegat, anima la població no només a visitar la mostra sinó a observar-la amb detall.

A la inauguració també hi va intervenir Lluís Clotet, president de la Cooperativa Cadí, on Esclusa va treballar bona part de la seva vida. Clotet va expressar que aquesta recerca els ha permès "ser conscients de la importància que té com a testimoni del passat de la comarca", tenint en compte que, a banda de fer un gran nombre de fotografies de les instal·lacions de la companyia lletera, també s'hi va implicar a l'hora d'elaborar catàlegs o dissenys per a la promoció de la marca.

El director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, Julio Quílez, detalla que el Fons Esclusa està format per més de 7.000 negatius, entre d'altres materials. Quílez assegura que és un dels llegats més extensos i valuosos que guarden, al nivell de fons semblants com el Plandolit o el Maravilla, entre d'altres.

Sobre aquest punt, l'arxiver municipal i president de l'Institut d'Estudis Comarcals, Lluís Obiols hi afegeix que allò que fa extraordinària aquesta col·lecció és que "retrata un moment de molts canvis, amb un contrast enorme entre aquell món rural, encara molt arcaic i amb una base clarament agrària, amb una Seu en plena efervescència i creixent a nivell urbanístic i econòmic". Obiols hi ha afegit que aquests factors també són importants per entendre algunes causes del despoblament que han patit molts nuclis de l'Alt Urgell.

L'acte el va cloure Teresa Esclusa, la filla de l'autor, que va expressar que l'interès que ha despertat l'exposició li "omple el cor, amb tota l'emoció". Esclusa va fer públic l'agraïment a totes les persones, institucions, entitats i empreses que han col·laborat en la preparació del projecte, en el qual també s'hi ha implicat activament la néta de Josep M. Esclusa, Sandra Castiñeira, que exerceix de comissària de la mostra.

A banda de les imatges exposades, també s'ha elaborat un catàleg en el qual s'hi pot trobar les fotografies.

  • L'Hotel Mundial i l'Hospital de la Seu cap a 1960 (Fons Esclusa)
  • Inauguració de l'exposició sobre el Fons Josep M. Esclusa
  • Josep M. Pampliega tocant el violí, cap a 1960 (Fons Esclusa)