Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' fa parada a la Seu d'Urgell

L'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' fa parada a la Seu d'Urgell

La mostra, que va ser censurada a la fira d'art ARCO de Madrid, es podrà visitar entre dimarts i dissabte vinent a la Sala La Cuina. La inauguració comptarà amb la presència de Pablo Mayoral, col·laborador de l'activitat
Exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània'
11/01/2019 18:55

Aquesta setmana vinent hi haurà l'ocasió de veure a la Seu d'Urgell l'exposició 'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra. Aquesta instal·lació artística va ser censurada a la darrera edició de la fira d'art ARCO de Madrid i, des d'aquell fet, ha adquirit una gran notorietat i s'ha exposat en diverses ciutats. A la primavera va estar instal·lada al Museu de Lleida, tot ocupant l'espai corresponent a les obres d'art de Sixena que havien estat extretes d'aquest equipament per ordre judicial.

La mostra, organitzada per Òmnium Alt Urgell, estarà a la Seu només durant cinc dies a la Sala La Cuina, al Centre Cultural Les Monges. La inauguració tindrà lloc aquest dimarts dia 15, a les 8 del vespre, i comptarà amb la presència de Pablo Mayoral, col·laborador de l'exposició. També es podrà visitar els dies 16, 17 i 18 (de les 5 de la tarda a les 9 del vespre) i, com a últim dia, dissabte 19 al migdia, de les 11 a les 2.

'Presos polítics a l'Espanya contemporània' inclou 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats dels presos que actualment hi ha o hi ha hagut a l'Estat espanyol per raons polítiques. És el cas, entre d'altres, del vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sánchez, però també, per exemple, d'activistes del 15-M, els joves detinguts a Altsasu o bé els titellaires de Madrid.

A banda del vessant artístic, Pablo Mayoral és president de l'entitat La Comuna de Expresos del Franquismo, i des d’aquesta Associació forma part també de la ‘Coordinadora Estatal de Apoyo a la Querella Argentina (CEAQUA)’, associació que ha impulsat l'única querella criminal que s'ha presentat per exigir que es jutgi els responsables dels crims perpetrats per la dictadura franquista. Precisament, a les acaballes del mandat de Franco, Mayoral va estar reclòs en diverses presons durant dos anys i mig per la seva militància política, fins que va sortir en llibertat el 9 de novembre del 1977, en aplicació de la llei d’Amnistia.

Pablo Mayoral també col·labora amb El Garaje Ediciones, que és l’editorial que ha publicat el catàleg d'aquesta exposició.

Mostrar formulari de contacte