Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'homenatge a Esteve Albert culmina l'edició d'enguany del Retaule de Sant Ermengol

L'homenatge a Esteve Albert culmina l'edició d'enguany del Retaule de Sant Ermengol

La Sala de Sant Domènec va acollir l'acte central previst a la Seu, que va incloure la presentació d'una exposició i d'un audiovisual Les set representacions que s'han fet en aquesta edició han atret més de 800 espectadors
11/08/2014 10:53

El Retaule de Sant Ermengol ha completat una edició reeixida i marcada pels actes de record a Esteve Albert i Corp. El principal ha estat aquest dissabte a la tarda, en una vetllada que va omplir la Sala de Sant Domènec amb força públic, tant veïns de la Seu com familiars d'Albert i persones vingudes d'altres poblacions a les quals va estar vinculat, com ara Dosrius, Mataró, Bellcaire d'Empordà i Andorra la Vella.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el director de Cultura Popular i  Associacionisme de la Generalitat, Lluís Puig, van inaugurar l'exposició 'Esteve Albert, vida i obra', que romandrà oberta fins al final d'aquest mes al Centre Cívic El Passeig. Batalla va destacar la "gran tasca escènica" que va dur a terme l'activista cultural arreu de Catalunya i d'Andorra. Batalla creu que el Retaule també és un element per promocionar turísticament el territori a l'estiu.

De la seva banda, Lluís Puig es va referir a la importància de valorar el patrimoni immaterial del territori, com és el cas del Retaule, i també al fet que enguany s'hagi recuperat la música en directe, amb la soprano Laura de Castellet i el Cor Caterva. Puig també s'ha referit a la coincidència del centenari d'Esteve Albert -que també va ser un actiu defensor de la llibertat de Catalunya- amb els actes del Tricentenari de la Guerra de Successió.

Durant la jornada també es va poder veure el documental creat per Jesús Galindo i Toni Lombarte dedicat a la història del Retaule i especialment als inicis, ja fa més de mig segle. L'obra s'ha basat en el testimoni dels qui encara recorden la primera època. L'homenatge es va completar amb una taula rodona, amb la participació de
Javier Galindo, Jesús Maria Galindo i Celes Pui.

Balanç del Retaule 2014

Aquest diumenge a la nit s'ha fet l'última representació d'enguany del Retaule. Des de l'organització s'ha fet una valoració positiva i s'ha detallat que, en les set nits que s'ha pogut veure, hi han assistit un total de 812 espectadors. És a dir una mitjana de 116 espectadors per nit.

La xifra queda per sota de les 1.086 persones que van veure l'obra l'any passat, però cal matisar que en aquella ocasió no es va haver d'anul·lar per pluja cap de les nou funcions previstes. Per tant, la mitjana d'espectadors es manté semblant.

La majoria d'assistents segueixen sent de Catalunya, tot i que s'ha constatat un major interès des d'Andorra, tot coincidint amb els acords d'agenda cultural conjunta signats entre la Seu i el Principat i la promoció que n'han fet els organitzadors mateixos. Enguany el públic andorrà ha estat el 6,85% del total, prop del doble que l'any passat (3,90)

  • Retaule - Homenatge a Esteve Albert
  • Retaule de Sant Ermengol 2014