Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital del Pallars celebra el 25è aniversari

L'Hospital del Pallars celebra el 25è aniversari

Els actes commemoratius començaran amb el reconeixement als professionals més veterans. Quan es va crear, el servei comarcal va prendre el relleu de la fundació mèdica que ja existia a Tremp des del segle XVI
Hospital del Pallars (ACN/arxiu)
16/04/2018 14:10

L'Hospital Comarcal del Pallars celebra enguany el 25è aniversari de la seva inauguració. El 1993 el Pallars Jussà i el Sobirà van iniciar una nova etapa en l'àmbit sanitari amb l'estrena d'aquest servei, que agafava el testimoni del centre mèdic que ja hi havia hagut a Tremp des del començament del segle XVI.

L'estrena de la commemoració serà aquest dimarts, en un acte que comptarà amb la presència de Mateu Huguet, gerent territorial de l'ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i Gestió de Serveis Sanitaris. També hi intervindran Joan Ubach, alcalde de Tremp, i Francesc Guerra, gerent de l'Hospital del Pallars i del Sant Hospital de la Seu. Durant l'acte tindrà lloc el reconeixement als professionals que fa 25 anys o més que treballen en aquest recinte.

L'hospital de Tremp es va obrir l’any 1521 en un edifici del Carrer del Forn, de la mà del doctor Jaume Fiella. Tres segles més tard el servei es traslladà a l'antic convent dels Caputxins i es va convertir en el Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella. L'any 1933, la Generalitat republicana estudià la possibilitat de transformar-lo en Hospital Comarcal i el 1934 designà Tremp com a capital de comarca sanitària, però el projecte va quedar en punt mort a causa de la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista, tot i que durant la postguerra el centre va rebre unes vitals aportacions de Mn. Casimir Torrent.

L'any 1987 va marcar la transició cap a la nova etapa, amb la signatura d'un conveni amb l'Institut Català de la Salut que va permetre oferir assistència als afiliats a la Seguretat Social. L'any 1988 el Patronat Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella va fer una cessió de terrenys al Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya per a la construcció d'un nou Hospital. Després de diferents períodes de gestió privada, l'1 de gener de 2011 la gestió de l'Hospital va passar finalment a pertànyer a l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris.

Ara fa 25 anys es va inaugurar el nou hospital amb el format comarcal, formant part de la xarxa d'hospitals que donen servei a la sanitat pública, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En aquests anys s'han anat adequant els serveis a les necessitats específiques del Pallars, tant el Jussà com el Sobirà, amb el suport dels Hospitals Universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria.