Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital de la Seu podrà rebre donacions de cordó umbilical

L'Hospital de la Seu podrà rebre donacions de cordó umbilical

Fins ara només es podia efectuar aquest tipus de donació a l’Arnau de Vilanova de Lleida
Hospital de la Seu d'Urgell
28/01/2008 12:37

El Sant Hospital de la Seu d’Urgell començarà a rebre donacions de cordó umbilical el mes que ve. El cap de laboratori del centre mèdic urgellenc, Ferran Gómez, ha explicat que després d’un període de formació, en el qual s’ha implicat el mateix servei de laboratori, pediatria, ginecologia i el grup de llevadores, tot és a punt per implementar el protocol de donació.

El cap de laboratori de l’equipament sanitari de la Seu, ha incidit en el fet que la petició d’assumir el servei “s’ha d’agrair a la sensibilitat social de la gent d’aquí, tenint en compte que la capital urgellenca registra un alt percentatge de donants”. El Sant Hospital compta ja amb un ampli llistat de donacions de moll de l’os. Així mateix, a la nostra ciutat hi ha constituïda una associació de donants de sang, que participa activament en les campanyes periòdiques d’acapte. Avui dilluns mateix, fins a les dues del migdia, i de les quatre de la tarda a les nou de la nit, tothom qui ho desitgi pot donar sang al Centre Cívic ‘El Passeig’.

El cap de laboratori de la Seu, Ferran Gómez, ha indicat que la donació de cordó umbilical és un procés voluntari “que podria ajudar a qualsevol persona que fos compatible amb la sang extreta o a qualsevol investigació científica que ho requerís”. El cordó umbilical es traslladarà a la Vall d’Hebron, i formarà part d’un banc públic. Fins ara aquest tipus de donació només es podia efectuar a la demarcació a l’Arnau Vilanova de Lleida, centre mèdic de referència.

El cordó umbilical i la sang que conté són descartats habitualment, però aquesta sang conté elements capaços de generar cèl•lules sanguínies en quantitats adequades per al trasplantament, de la mateixa manera que la medul•la òssia. Seran els ginecòlegs els qui informaran les futures mares i pares de la possibilitat de ser donants.

La recollida de sang de cordó umbilical després del naixement i de la secció del cordó, no suposa cap risc ni per a la mare ni per al fill. El trasplantament de la sang de cordó umbilical, com el de la sang de medul•la òssia, pot contribuir a la curació de pacients amb greus malalties de la sang. Bàsicament, són pacients pediàtrics i, en alguns casos, també adults.

Els bancs de sang de cordó umbilical s'encarreguen de garantir-ne la conservació adequada i la tipificació de les cèl•lules perquè puguin ser utilitzades en les millors condicions. Els centres de trasplantaments autoritzats són responsables de les indicacions i del procediment de trasplantaments, en col•laboració.