Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell atén 1.971 pacients amb càncer entre 2002 i 2010

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell atén 1.971 pacients amb càncer entre 2002 i 2010

30/01/2013 09:16

El Ministeri de Salut i Benestar d'Andorra ha informat que a partir d’avui es troba disponible a la pàgina web www.salut.ad la publicació de les dades procedents de l’anàlisi de la primera fase de desenvolupament del registre de càncer per al període 2002-2010. Durant aquests anys, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell es van visitar 1.971 pacients amb càncer. En total es van registrar 2.053 tumors, ja que 76 pacients en tenien més d'un. Pel que fa al sexe, el 60,5% dels pacients eren homes i el 39,5%, dones.

En les dones, la primera localització tumoral en ordre de freqüència va ser el càncer de mama, amb una proporció del 31% en relació amb el total de càncers, seguit del tumor colorectal (11%). El tercer lloc en els primers quinquennis estudiats l’ocupa el de pell melanoma (5%), mentre que en els últims quinquennis, el de tiroide (5,5%). Pel que fa als homes, el tumor de pròstata (17-19%) va ocupar el primer lloc en ordre de freqüència, seguit dels tumors de pulmó (13-14%) i colorectal (12-13%).

Aquestes dades són el resultat de la posada en marxa del registre hospitalari de tumors, com a pas previ a la constitució d’un registre de càncer poblacional. Per tant, són el resultat de l’anàlisi de la informació provinent de les bases de dades d’altes hospitalàries i del servei d’anatomia patològica, a través de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Així doncs, s’ha tractat la informació de tots aquells pacients atesos a l’HNSM amb algun tipus de càncer (com a diagnòstic principal d’ingrés o secundari, per atenció clínica, proves de diagnòstic, tractament del dolor, etc.) durant els anys 2002-2010. El resultat de l'anàlisi mostra el nombre de tumors i de persones amb càncer en funció de diferents variables com són l’edat, el sexe i l’any de diagnòstic, així com l’ordre de freqüència de les primeres causes de càncer segons localització.

El Ministeri de Salut considera que aquestes dades són essencials per a la planificació de polítiques de salut.