Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Hospital Transfronterer de Cerdanya canvia tots els rètols per incloure-hi el castellà a instàncies del Govern espanyol

L'Hospital Transfronterer de Cerdanya canvia tots els rètols per incloure-hi el castellà a instàncies del Govern espanyol

La reclamació del subdelegat a Girona ha suposat un sobrecost de 20.000 euros, ja que s'ha hagut de reposar la retolació ja instal·lada
07/08/2014 16:24

El nou Hospital Transfronterer de Puigcerdà ha hagut d'incrementar el seu pressupost final en 20.000 euros perquè el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va reclamar que en la retolació hi aparegui el castellà. Això ha comportat haver de treure tots els rètols ja instal·lats, que inicialment estaven en català i francès, les llengües de referència dels dos Governs que han finançat el projecte.

Sánchez-Bustamante, que és membre del consell d'administració del nou ens en representació del Govern espanyol, va demanar explícitament que el castellà també sigui present en la retolació. En declaracions a l'ACN, el subdelegat ha justificat aquesta exigència perquè li va "sobtar" que no hi hagués aquest idioma en la senyalització, i per "fer complir la llei". De fet, la Subdelegació va traslladar aquest fet fins a l'Advocacia de l'Estat per tal de forçar la substitució, que finalment el consell administrador va acceptar per unanimitat.

Aposta de la Generalitat i l'Estat francès

Es dóna el cas que l'aportació de l'Estat espanyol per fer possible aquest hospital és testimonial, ja que, segons els pressupostos, la Generalitat de Catalunya n'assumeix el 60% del cost i el manteniment; i l'Estat francès, el 40% restant. De fet, els Governs català i francès en seran els copropietaris. D'altra banda, els fons FEDER de la Unió Europea hi han aportat un 60% del cost de l'edifici.

Segons fonts de l'hospital, el canvi ja ha començat als dos pisos superiors i a menys d'un mes de l'obertura tan sols resta per canviar la retolació de la planta baixa.

A l'hospital ja hi comença ha haver-hi moviment, a part dels tècnics informàtics que estan acabant d'enllestir el sistema, ja hi ha personal sanitari que coneix el seu nou lloc de treball. Mentre els equips de neteja acaben d'enllestir el centre per la seva inauguració i equips especials de neteja estan acabant d'esterilitzar els quiròfans i les diferents màquines amb que s'hi treballarà.

L'alcalde de Puigcerdà i president del Patronat de l'Hospital de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha manifestat que el CatSalut, Hospital de Puigcerdà i AECT-HC han signat els convenis per a la posada en marxa del nou Hospital i per a la cessió del personal i els equips.

L'hospital donarà servei a la comarca de la Cerdanya i al Capcir, una zona on viuen unes 35.000 persones durant tot l'any, però que durant l'hivern incrementa fins a més del doble la població estacional, sobretot els caps de setmana. El transfronterer té 32 habitacions (amb disponibilitat per a 64 llits), quatre quiròfans, onze places d'hospital de dia i tretze boxs d'urgències. Tindrà servei de diàlisi, TAC i ressonàncies magnètiques.