Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'ICS preveu un pressupost de 73 milions per al 2009

L'ICS preveu un pressupost de 73 milions per al 2009

Als comptes, marcats per l’austeritat, hi destaca l’Hospital Transfronterer de Cerdanya També es potenciarà la col.laboració amb Andorra, Lleida i Manresa
CAP de la Seu
07/11/2008 14:14

El pressupost de l’Institut Català de la Salut per a la regió de l’Alt Pirineu i Aran ascendirà l’any vinent a 73 milions d’euros, emmarcat en un context d’austeritat. Això suposa un creixement respecte del 2008 del 2,53%. La compra de serveis sanitaris representarà el 55% de la inversió, seguit de farmàcia amb el 22% i el personal amb el 16% del pressupost.

Es reforçarà la vinculació amb els hospitals de referència fora del Pirineu, l’Arnau de Vilanova de Lleida i l’Althaia de Manresa, per tal d’evitar desplaçaments als usuaris, així com la col•laboració dels professionals dels hospitals comarcals. Es treballarà també en la col•laboració assistencial en zones de frontera, amb especial atenció a Andorra i a l’Alta Cerdanya.

Respecte a la descentralització, es crearan els consells de salut i entitats proveïdores dels 4 Governs de Salut (Alt Urgell, Pallars Jussà-Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Cerdanya). També es desplegarà l’Agència de protecció de la Salut en el territori.

En l’apartat d’inversions, destaca per magnitud i importància l’Hospital Comú Transfronterer de la Cerdanya, com a primer hospital de la Unió Europea que donarà servei als ciutadans de tots dos costat d’una frontera. Per a la gestió de l’Hospital es preveu la creació d’un Consorci Interadministratiu format en un 60% per les administracions catalanes i en un 40% per les administracions franceses. El cost de l’obra de 31.605.000 euros estarà finançat entre Catalunya i França, proporcional a la constitutiva del consorci.

Entre les accions estratègiques per a l’any 2009 es continuarà treballant per a la millora de l’accessibilitat. En aquesta línia destaquen la tutela del programa de cribratge del càncer de mama, la vacunació del virus del papil•loma humà (VHP) a les nenes de 6è de primària, la implantació de la recepta electrònica, la reordenació de la pediatria –un servei que ha generat queixes al Sant Hospital de la Seu- i l’extensió del programa Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES).

Pel que fa a la resta d’inversions, en atenció hospitalària està previst la planta sociosanitària Residència Sant Antoni de l’Espitau Val d’Aran, la unitat d’hemodiàlisi de l’Hospital del Pallars i la remodelació de radiologia i urgències a la Fundació Sant Hospital. En atenció primària, destaca la finalització del CAP de la Pobla de Segur, la valoració del projecte de les cotxeres d’ambulàncies del CAP de Sort, així com l’elaboració del pla funcional dels CAPs de la Seu d’Urgell i del Pont de Suert.