Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'IDAPA impulsa un grup de treball de productors alimentaris de l'Alt Pirineu i l'Aran

L'IDAPA impulsa un grup de treball de productors alimentaris de l'Alt Pirineu i l'Aran

L'objectiu de l'organització es sumar esforços i fer front al tancament de canals de comercialització arran de la covid-19. A totes les comarques pirinenques s'ha apostat per la venda per internet i l'enviament a domicili d'aliments artesans
20/04/2020 14:55

Productors agroalimentaris, administració i entitats del Pirineu han sumat esforços per fer front a les conseqüències econòmiques que la crisi sanitària de la covid-19 està provocant en el sector, dissenyant-ne així una estratègia comuna per incentivar el consum en aquest context. En aquest sentit, han constituït un grup de treball gràcies a l'impuls i participació de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), els consells comarcals d'aquest àmbit territorial, els parcs naturals de l'Alt Pirineu i del Cadí Moixeró i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a més de representants de diferents iniciatives de promoció del producte local, els Grups d'Acció Local i agrupacions de productors.

L'objectiu del Grup de treball de Producte Local de l'Alt Pirineu i Aran es donar resposta a la necessitat de buscar nous canals de comercialització per arribar al consumidor final i facilitar que la població d'aquest territori no hagi de moure's de casa i pugui continuar consumint productes de proximitat. Això ha motivat que moltes de les empreses productores i artesanes s'organitzin per fer comandes i lliuraments en punts específics o enviar-les a domicili, davant la important davallada de la demanda, pel tancament de bars i restaurants, fires i mercats.

Una d'aquestes iniciatives locals és la de la ja consolidada associació Menja't l'Alt Urgell. Vint empreses d'aquesta marca ofereixen la possibilitat de fer comandes per telèfon i enviar-les a casa. Paral·lelament, a la Cerdanya, s'ha posat en marxa dos punts de venda de la Xarxa Agroalimentària comarcal, concretament a Puigcerdà i a Bellver.

Pel que fa al Pallars Jussà, s'ha posat en marxa la campanya #emquedoacasaimenjolocal, del projecte 'Al teu gust. Aliments del Pallars', a través de la qual diversos productors ofereixen lots específics per aquests dies. Mentrestant, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, que engloba el Pallars Sobirà i els municipis alturgellencs de les Valls de Valira i Montferrer i Castellbò, ha endegat 'Del Parc al Plat', que promou el consum de productes fets a la zona mitjançant una cistella conjunta que es pot recollir a Sort o bé rebre-la a domicili.

Finalment, el cas de l'Alta Ribagorça i a la Val d'Aran, el web del Consell Comarcal i del Conselh Generau, respectivament, informa dels productors que fan venda directa al consumidor final o dels establiments per adquirir aquests productes.

La producció agroalimentària és una peça clau de l'economia de l'Alt Pirineu i Aran i una de les que millor defineix la seva identitat vinculada a la pagesia de muntanya. Les iniciatives productives aporten valor afegit a l'activitat ramadera i agrícola i permeten el manteniment de l'equilibri ambiental i el reforçament de la cultura gastronòmica pròpia. Moltes d'aquestes produccions, a més, es troben ubicades en els pobles més petits de les valls i són essencials per mantenir-los vius i actius.

  • Cistelles de productes de de Menja't l'Alt Urgell (PN Alt Pirineu)
  • Llistat de productes oferts per Menja't l'Alt Urgell