Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'IECAU organitza a Organyà la 5a Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell

L'IECAU organitza a Organyà la 5a Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell

Al llarg d'aquest dissabte es presentaran una quinzena de comunicacions sobre recerca relacionada amb la comarca. L'activitat s'emmarca en el desè aniversari de l'entitat

5a Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell
5a Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell
14/11/2019 19:53

La Sala Xart de l'Ajuntament d'Organyà acollirà aquest dissabte, dia 16, la 5a Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell, organitzada per l'Institut d'Estudis Comarcals (IECAU). L'edició d'enguany s'emmarca en el 10è aniversari de l'entitat.

Des de l'IECAU han remarcat que Organyà és "la vila de les Homilies, cap de quarter del Vescomtat de Castellbò, seu d'una de les grans fires ramaderes del país i, de forma més recent, referent literari a partir de la Fira del Llibre del Pirineu. Per això, el municipi ganxo i el seu entorn serà present en els temes de les comunicacions d'enguany, juntament amb d'altres treballs de recerca relatius a la resta de la comarca.

Entre els temes de les comunicacions hi ha els Pariatges d'Organyà de l'any 1233 (a càrrec de Carles Gascón), els personatges medievals de Jordana de Caboet i Eliarda de Montellà (Montse Riu), les monedes de Castellbò (Francesc Subirats) i l'antiga Escola Pia d'Oliana (Joan Florensa), que es presentaran a les 10 del matí. A partir de les 12 del migdia es donarà a conèixer els treballs sobre el sostre demogràfic a què va arribar l'Alt Urgell l'any 1860 (a càrrec de Daniel Fité), la toponímia del solà del Vilar de Cabó (Guillem Martín i Josep Obiols), la fragilitat dels sòls de muntanya (Valentí Turu i Carles Gascón) i el règim de nevades al refugi de la Basseta (Jordi Dalmau).

Després del dinar, la jornada es reprendrà a les 4 de la tarda amb les comunicacions sobre la Font Bordonera (Jordi Pasques), el púdol (Pere Miquel Parés), els camins tradicionals d'Alàs i Cerc (Carlos Guàrdia), la xarxa d'evasió per Peramola i Organyà a la Guerra Civil (Jordi Piferrer) i les Milícies Antifeixistes de la Seu els anys 1936 i 1937 (Pau Chica). A l'últim torn d'intervencions, a 2/4 de 6, es parlarà de les vistes d'Oliana (Lluís Obiols i Aniol Noguera), la societat i l'activitat econòmica de la Seu als segles XVII i XVIII (Carmen Xam-mar), els significats de la Forca del Firal i del quadre d'Hèrcules (Carmen Xam-mar i Climent Miró) i la Seu en temps del bisbe Caixal (Daniel Fité).

L'accés a la jornada és gratuït i obert a tothom. L'activitat compta amb la col·laboraicó del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, l'Ajuntament d'Organyà i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Mostrar formulari de contacte