Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un incendi d'alta muntanya al Pallars Sobirà afecta unes 210 hectàrees de pastura

Un incendi d'alta muntanya al Pallars Sobirà afecta unes 210 hectàrees de pastura

A la zona hi treballen mitjans aeris. Els Bombers preveuen que l'extinció serà força complicada
Imatge de l'incendi en una zona d'alta muntanya de la Guingueta d'Àneu (Foto: Bombers de la Generalitat)
31/10/2016 10:20

L'incendi forestal que crema des d'aquest dissabte en una zona d'alta muntanya propera al poble de Cerbi, dins el terme municipal de la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà), continua actiu i ja hauria afectat unes 210 hectàrees de pastures, segons el cos d'Agents Rurals.

Les tasques d'extinció s'han reprès aquest matí de dilluns. L'incendi, de baixa intensitat, se situa a més 2.000 metres d'altitud a la falda del pic de Pilàs (2.656 metres) i es troba lluny de qualsevol nucli habitat. Els Bombers de la Generalitat preveuen que l'extinció serà força complicada i que requerirà més d'un dia per a la seva extinció.

L’avís de l’incendi es va rebre a les 18.19 hores de dissabte a la zona del barranc de Pilàs.

Acció en els diversos flancs del foc

En aquests moments hi ha treballant en el foc dos avions de vigilància i atac (AVA), i dos AVA més que estan de camí perquè a causa de la boira no s’han pogut enlairar al matí des de la base d’Òdena, tal i com estava previst. A la zona també hi ha tres helicòpters que transporten al personal de terra fins al lloc de l’incendi i donen suport amb descàrregues d’aigua.

Les tasques d’extinció es concentraran a la cua de l’incendi, i ho faran amb eines manuals, maniobres amb l’ús de foc tècnic si és necessari, i amb les descàrregues dels mitjans aeris.  A la zona de la cua-flanc dret es treballarà per tancar l’incendi progressant, amb eines manuals i el suport de mitjans aeris, cap al cap. El flanc dret l’incendi, que ja va arribar a la carena, es troba en recorregut descendent per una paret vertical molt rocosa on no s’hi pot accedir, al Serrat Estanyero.

A la zona de la cua-flanc esquerre, al Coll de Cerbí i on el foc està més actiu, es treballa també bàsicament amb eines manuals i suport de l’aigua dels mitjans aeris per tal de poder-lo ancorar i evitar que s’obri cap a les valls. El flanc esquerre també va arribar a dalt de la carena.

Al cap de l’incendi, que es trobaria a la zona del Pic dels Pilars, l’orografia també és molt complicada, i el foc, que ahir va carenar la muntanya, està aturat i no avança.

Cap evacuació ni talls de circulació

A tocar de l'incendi no hi ha nuclis de població, ni masos ni explotacions agrícoles o ramaderes, per la qual cosa no ha calgut ordenar ni l'evacuació ni el confinament de cap persona. Tampoc no ha estat necessari tallar la circulació en cap via de la zona