Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'Institut Joan Brudieu vol implicar la ciutat en la celebració del seu 75è aniversari

L'Institut Joan Brudieu vol implicar la ciutat en la celebració del seu 75è aniversari

El centre disposarà d’un petit espai a la Fira de Sant Ermengol
19/10/2007 13:47

L’Institut de Secundària Joan Brudieu de la Seu d’Urgell ha fet avui una crida a la col.laboració de totes aquelles persones que han tingut relació amb el centre educatiu per tal que cedeixin documents relacionats amb la seva escolarització o bé aportin suggeriments per confegir el programa commemoratiu del 75è aniversari de la institució. El director de centre, Xavier Falcó, ha subratllat que l’organització “ té el màxim interès a implicar tots els sectors i col.lectius que conformen la vida ciutadana perquè tinguin un paper rellevant en el conjunt d’actes que es plantegen”. “L’objectiu és reivindicar el centre com a focus de formació, cultural i punt de referència per al teixit humà i social de la ciutat”, ha afegit.

L’Institut disposarà d’un petit espai a la Fira de Sant Ermengol per aconseguir difondre la proposta entre tots els urgellencs i urgellenques que han format part de la història del centre formatiu.

La professora Anna Martí ha incidit en el fet que “pocs Instituts a Catalunya compleixen setant-cinc anys". Martí ha explicat que "es vol posar èmfasi en aquesta singularitat i especificitat, tenint en compte les característiques especials de la Seu, que es troba allunyada geogràficament de les grans ciutats, poc poblada i en una zona rural”. En setanta cinc anys han configurat la plantilla docent més de sis-cents professors i més de disset mil alumnes.

Des de l’organització del 75è aniversari de l’Institut s’ha encarregat la creació i el disseny d’un logotip que identificarà les activitats lúdiques i acadèmiques que es faran durant els dos anys de commemoració. Prèviament ja s’ha apuntat a la possibilitat d’elaborar un exposició i d’editar una publicació sobre la història del centre, que es remunta a l’any 1933, a partir de l’aplicació de la Llei de Confessions i Congregacions religioses de 2 de juny de 1933, que prohibia l’ensenyament als Ordes i Congregacions Religioses.

A Catalunya només es van crear cinc Instituts Nacionals, un d’ells a la Seu, amb deu professors i 35 alumnes oficials. La Guerra Civil va alterar profundament el funcionament del centre educatiu, que va ser clausurat. Tot i així es va reobrir immediatament a causa de la influència d’Andorra. Segons ha assenyalat el professor Jordi Nistal, "en aquests fets es pot veure la importància del centre en l’àmbit pirinenc com a ‘nucli aglutinador’.

Actualment l’IES Joan Brudieu compta amb 91 professors i gairebé 850 alumnes.

  • Institut Joan Brudieu - Anys 60
  • Institut Joan Brudieu - Roda de premsa 75è aniversari