Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'inventari del patrimoni industrial de l'Alt Urgell contribuirà a crear una exposició itinerant

L'inventari del patrimoni industrial de l'Alt Urgell contribuirà a crear una exposició itinerant

La iniciativa també vol contribuir a tirar endavant la museïtzació d'elements com la central tèrmica d'Adrall o la fàbrica de llanes de Castellciutat
Central Tèrmica d'Adrall
01/10/2007 14:22

L'inventari del patrimoni industrial de l'Alt Urgell elaborat per Lluís Obiols, que s'ha presentat aquest dissabte, contribuirà a enriquir aquests elements històrics de la comarca, així com a tirar endavant noves museïtzacions, rutes d'interès turístic, i una exposició itinerant per donar a conèixer la història de la indústria a l'Alt Urgell i per extensió, del Pirineu. Amb un total de 150 elements, l'inventari documenta des de forns romans de coure i minerals, fins a empreses tant emblemàtiques com la cooperativa Cadí; passant per la gran quantitat de molins fariners, que havien estat l'activitat més característica de la comarca, o per les petites centrals hidroelèctriques i les fàbriques de llana de notable atractiu.

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, el tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carles Gascón, ha manifestat que un dels projectes més immediats que permetrà aquest inventari serà la creació, amb la col·laboració del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, d'una exposició itinerant que pugui ser visitada tant a la comarca com a fora, i que permeti donar a conèixer les característiques de la seva activitat industrial, que per extensió representen la de tot el Pirineu.

Més a llarg termini, el Consell Comarcal i el consorci de la Ruta dels Oficis d'Ahir treballen amb la possibilitat de museïtzar diferents elements d'atractiu singular com poden ser la central tèrmica d'Adrall o la fàbrica de llanes de Castellciutat. Aquests dos projectes s'afegirien als actuals museus de l'antiga farinera de la Trobada de Montferrer o la fàbrica llanera del Pont d'Arsèguel. Un altre dels projectes que s'estudien és crear una ruta d'interès turístic per donar a conèixer la zona de Civís i la seva col·lecció de molins fariners, que compten amb un molt bon estat de conservació.

D'entre els elements inventariats, la majoria en mal estat de conservació, destaquen les desaparegudes fàbriques de ciment de Coll de Nargó que van servir per construir la presa del pantà d'Oliana, que també recull el treball. Com a curiositats, hi trobem les petites centrals hidroelèctriques rurals que servien per donar servei a un sol poble o fins i tot a una sola masia, que contrasten amb l'imponent edifici de la central tèrmica d'Adrall o l'hidroelèctrica d'Oliana. Un altre element singular és un taller d'agulles per a xeringues a la Seu d'Urgell. Com a més antics, l'inventari documenta uns forns de coure i minerals descoberts recentment en uns treballs d'arqueologia a la zona del Cadí i que daten de l'època romana.