Llena espera resoldre la setmana vinent els pagaments del Contracte Global d'Explotació
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat, Joaquim Llena, confia que la setmana vinent es rebrà l’autorització de la Unió Europea que ha de permetre desencallar els pagaments del Contracte Global d’Explotació (CGE), que té l’Alt Urgell com una de les comarques pioneres. Llena ha presidit aquest dissabte la inauguració de la Fira de Sant Ermengol, que està registrant un èxit de visitants afavorit per un cap de setmana molt agradable a nivell meteorològic.
El conseller ha afirmat que “com a departament potser ens vam precipitar al posar-lo en marxa (el CGE) perquè no teniem l’autorització de la Unió Europea, que confio que tindrem aquesta setmana vinent perquè ja s’acaba el termini i saldarem el deute que teniem amb els ramaders”. Llena ha demanat disculpes per les molèsties que tot plegat ha pogut provocar als pagesos que “van fer un acte de bona voluntat i aquesta aposta per una cosa que pot ser bona si se li dóna un valor afegit”.
Pel que fa a la polèmica pel finançament dels regs compensatoris de la zona d’Oliana –que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre-, Joaquim Llena ha reconegut que la solució és complexa ja que quan calia no es va detallar prou clarament per escrit el compromís verbal de l’ens de pagar el 100 per cent de l’obra: “Al Pirineu sempre hem estat gent que hem cregut en la paraula, que pactem coses sense arribar a escriure-les, i el problema aquí és que nosaltres hem sigut gent de paraula i ells no”, ha criticat en referència a la CHE. Tot i això, Llena reconeix que és difícil que s’arribi al cost zero que reclamen els pagesos. Tot i que el cas no depèn de la Generalitat, Llena afirma: “Estic disposat a fer un esforç per desencallar el tema, però serà complicat perquè llavors s’haurien de revisar molts altres casos com el de la conca de Tremp o el canal Algerri-Balaguer”.
Pel que fa al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, ahir es va lliurar els premis. En Formatges frescos, va guanyar Villa Villera, seguit de Mas El Lladré (Les Llosses) i Làctics Ermengol (Prullans). En Cabra Làctica, va vèncer Baridà (Bar), per davant Ferme du Bignau, i Bergerie de Vives. En cabra Enzimàtica, els tres primers premis van ser per a Ferme du Bignau, Roura-Soler i Benabarre. En Formatges de Vaca el més ben valorat ha estat Ermesenda de Mas d’Eroles (Adrall), Tartera de Mas d’Eroles i Làctics Ermengol. En Ovella, van dominar els elaboradors bascos: Arantzazu de Queseria Gomiztegui, Arantza Segurola (Erraizabal) i Roncal Artesano Larra. En tupí va vèncer Serrat Gros de Cal Codina (Ossera), per davant de Sat Olano i Roncal Artesano Larra. Finalment, en la nova nova categoria de formatges singulars es va premiar Ferme du Bignau, L’Orri de Cal Valentí (Músser) i Formatges La Vall de Meranges.