Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Lluís Obiols obre a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya el cicle 'Explica'm una història'

Lluís Obiols obre a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya el cicle 'Explica'm una història'

L'historiador urgellenc va oferir divendres passat la xerrada 'La Vila i la Terra: conflictes entre Puigcerdà i els pobles de Cerdanya al segle XVI'. Aquesta setmana Marc Bernades analitzarà com es va viure la guerra civil al territori cerdà
Lluís Obiols durant la xerrada (Foto: Gael Piguillem)
05/02/2019 19:30

La Sala Sebastià Bosom, de l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, va acollir divendres passat la primera conferència del cicle “Explica’m una història”. La xerrada 'La Vila i la Terra: conflictes entre Puigcerdà i els pobles de Cerdanya al segle XVI", va anar a càrrec de l'historiador i arxiver de la Seu d'Urgell Lluís Obiols.

En la conferència, Obiols va parlar sobre els problemes i conflictes al segle XVI entre les dues grans institucions de la Cerdanya de l’època: el Consolat de Puigcerdà i el Sindicat de la Terra, format per tots els municipis cerdans, excepte Puigcerdà. Les dificultats provenien, sobretot, del fet que mentre que Puigcerdà tenia una dinàmica econòmica eminentment urbana, la resta de pobles disposaven d'una economia rural.

El cicle "Explica'm una història" l'organitza l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, el Consell Comarcal i el Grup de Recerca de Cerdanya, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puigcerdà, el Museu Cerdà i el Fons Europeu de Desenvolupament.

Programa de conferències

Totes les xerrades estan previstes els divendres a les 8 del vespre a la Sala Sebastià Bosom. Aquesta setmana, el 8 de febrer, Marc Bernades analitzarà com es va viure la Guerra Civil a la comarca, quan es compleixen 80 anys de la fi del conflicte armat. Finalment, el dia 15, l'historiador de l'art Daniel Vilarrubias oferirà la xerrada 'El patrimoni sonor de la Cerdanya: les nostres campanes'. Vilarrubias és expert en aquest instrument identificatiu de molts pobles i explicarà la importància de les que hi ha a escala local.

Totes les conferències són gratuïtes i obertes a tothom.