Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Lo Riu Roig s'oposa a la construcció d'una guixera de grans dimensions a la Vall de Tost

Lo Riu Roig s'oposa a la construcció d'una guixera de grans dimensions a la Vall de Tost

L'entitat de Ribera d'Urgellet demana ajuda política perquè no s'autoritzi l'activitat extractiva, que se sumaria a les dues canteres existents Els veïns consideren que aquest projecte suposarà "mals irreversibles"
Pedrera a Montant de Tost
13/07/2011 13:39

L’associació de Ribera d’Urgellet Lo Riu Roig ha enviat cartes a l’alcalde de Ribera d’Urgellet, Antoni Capdevila; al president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro; i al diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Albert Batalla, sol·licitant-los la seva ajuda i la seva intervenció per evitar la construcció de la guixera que l’empresa Knauf GmbH vol explotar a la zona de la Solana de la Vall de Tost. De moment, ja s’ha publicat al DOGC (el 23 de juny passat) l’anunci d’informació pública sobre la sol·licitud d’autorització ambiental i l’estudi d’impacte de l'empresa extractora.

Segons manifesta l'entitat alturgellenca, "la construcció d’aquesta guixera suposarà mals irreversibles en una zona ja prou castigada per l’activitat desmesurada de les dues canteres que hi ha". En aquest sentit, s'afegeix que el projecte de Knauf "posa en perill espècies protegides d’animals i de plantes".

El lloc on es vol fer la via d’accés a la guixera conté el jaciment de petjades fòssils del període Pèrmic de la Palanca de Noves, on s'ubiquen les restes més antigues que s’han trobat fins ara a Catalunya. "Es tracta d'un dels pocs jaciments d’aquestes característiques que existeixen al sud d’Europa", es remarca. Lo Riu Roig recorda que actualment aquesta zona és en tràmit de declaració de BCIL al Consell Comarcal.

Així mateix, els membres de l'entitat apunten al fet que tocant a l’àrea d’actuació de la guixera hi ha l’ermita de Sant Genís de Torà de Tost i el castell de Calassanç, elements arquitectònics greument amenaçats, ja que la seva estructura és "precària".

En relació amb els efectes negatius de la futura guixera, també s'estipula que la zona delimitada per Knauf conté diversos trams de set camins que connecten els pobles del voltant i que "es poden considerar històrics pel seu caràcter immemorial".

A més a més dels motius que exposa l'entitat per oposar-se a la guixera, se subratlla que "la seva construcció no suposarà cap millora per a Tost, ni donarà feina a gent del municipi, ni aportarà cap valor afegit que repercuteixi positivament en el desenvolupament d’aquest territori".

Autorització de Medi Ambient

Segons indiquen els veïns, l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet assegura que hi ha una oposició total al projecte però que "no es pot fer res perquè l’autorització correspon al Departament de Medi Ambient de la Generalitat". Tanmateix, Lo Riu Roig subratlla que "sigui qui sigui el responsable últim de donar el permís, els representants polítics de la comarca han de ser conscients de tot el que implicarà aquesta guixera".

"Si creiem que el futur dels nostres pobles passa per treballar en una oferta turística de qualitat basada en els atractius de natura, cultura i esport, no podem permetre l’existència a Tost d’aquesta planta extractora. Autoritzar aquesta infraestructura suposarà posar el punt i final a les esperances de futur de la històrica i segurament mai prou valorada Vall de Tost", asseveren.