Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'obra del compositor barroc Joan Araniés, enregistrada per primer cop en un CD

L'obra del compositor barroc Joan Araniés, enregistrada per primer cop en un CD

La UdL i el Festival de Música Antiga dels Pirineus coprodueixen la gravació El músic fou mestre de capella a les catedrals de la Seu i Lleida durant la primera meitat del segle XVII
FeMAP 2012 - Logo
29/08/2012 17:56

Els dotze temes que integren el Libro segundo de tonos y villancicos a una, dos, tres y quatro voces (Roma 1624), es podran escoltar en un CD abans d'acabar l'any. El disc contindrà, íntegrament i en primícia mundial, l'obra del compositor barroc Joan Araniés, del que fins al moment només se n'havien enregistrat algunes cançons. La gravació va començar ahir dimarts i durarà fins demà dijous als estudis de L'Intèrpret Produccions de Lleida.

El grup Nuevo Sarao, impulsat per diversos músics lleidatans com Marta Infante i Rafael Bonavita, que és el seu director, està especialitzat en música antiga i és l'encarregat d'interpretar el patrimoni musical del que fou mestre de capella a les catedrals de Lleida i la Seu d'Urgell durant la primera meitat del segle XVII. L'obra, recuperada pel Laboratori de Musicologia de la Universitat de Lleida, coordinat pel professor Màrius Bernadó, es va estrenar l'estiu de 2011a la capital urgellenca en el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP).

La producció musical El Sarao de la Chacona està coproduïda entre la Universitat de Lleida i el FeMAP. Així, el Laboratori de Musicologia de la UdL assumeix la direcció artística de l'espectacle. A més, ha dut a terme tasques de recerca, documentació i transcripció de les obres d'Araniés. Per la seva banda, el FeMAP s'ha ocupat de la producció executiva i s'encarrega de l'explotació.

Revalorització de la figura d'Araniés

La recuperació de l'obra d'Araniés contribueix a la revalorització de la seva figura, destacable a l'època en ésser un compositor adaptat als usos de la modernitat musical del barroc que s'estava imposant des d'Itàlia a la resta del món. Les peces recollides en el volum publicat són una excel·lent mostra de la música ibèrica i italiana de l'època i el millor exemple de les estretes relacions culturals i musicals existents a les dues ribes de la Mediterrània.

Tot i que l'obra que es conserva de Joan Araniés és realment escassa, el seu cas és singular pel fet que va ser un dels primers compositors ibèrics del barroc que va arribar a imprimir la seua música, fet que ha permès la recuperació per part de la UdL.