Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic rep més de tres milions d'euros del fons FEDER

L'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic rep més de tres milions d'euros del fons FEDER

La Comissió Europea cofinançarà en un 65% els treballs d’adaptació al canvi climàtic de l'Observatori Pirinenc (OPCC2), i els seus quatre projectes associats. La Generalitat i vuit socis catalans més es beneficiaran dels ajuts per avançar en el coneixement de la climatologia, dels boscos i de la flora

Estany de Vielha (Val d'Aran) (Foto: Generalitat de Catalunya)
Estany de Vielha (Val d'Aran) (Foto: Generalitat de Catalunya)
18/05/2016 16:56

La Comissió Europea ha aprovat destinar 763.048 euros al pla d’acció d’adaptació del canvi climàtic de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC2), fet que el consolida com la iniciativa de cooperació transfronterera entre Espanya, França i Andorra més rellevant en aquesta matèria. L’ajut, que representa un cofinançament del 65% del projecte, prové del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el Programa Interreg Espanya-França-Andorra V-A (POCTEFA 2014-2020), i permetrà executar el pla en els propers tres anys. També han obtingut finançament els quatre projectes associats a l’Observatori: Clim’py, Replim, Canopée i Florapyr, amb un ajut total de 2.355.846 euros dels FEDER.

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) és el soci principal del projecte de l'Observatori Pirinenc. La Generalitat de Catalunya és un dels altres 10 socis que l’integren, i hi ha sis membres estratègics dels dos costats de la frontera que lideren diferents eixos de treball temàtics. La Universitat de Saragossa encapçala el de climatologia; l'Institut Pirinenc d'Ecologia, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el dels ecosistemes de torberes i llacs d'alta muntanya; l’agrupació transfronterera FORESPIR, el de boscos; el Conservatori Botànic dels Pirineus, el de flora; i l'Estació Experimental d'Aula Dei, del CSIC, juntament amb l'Agència d'Investigació Geològica i Minera francesa (BRGM), l'eix temàtic sobre recursos hídrics. Els quatre primers socis coordinaran alhora els quatre projectes associats a l'Observatori: Climpy, Replim, Canopée i Florapyr, respectivament.

Climatologia, flora i boscos

En climatologia es completarà la base de dades fins el 2016, amb valors diaris de temperatura i precipitació, i es realitzaran escenaris de futur per regions. En torberes i llacs d'alta muntanya s'establirà una xarxa d'observatoris, a escala de tot el massís, d’aquests ecosistemes sensibles, considerats sentinelles del canvi climàtic. En boscos es donarà seguiment als indicadors de fenologia­ –cicles de les estacions de l'any– i decaïment d'espècies com l'avet, el roure, el faig, el pi negre i el pi roig, i s'establiran criteris per a dur a terme pràctiques de gestió forestal sostenible. En flora es millorarà l’atles florístic dels Pirineus, es col·laborarà amb el programa internacional Gloria (Global Observation Research Initiative In Alpine Environments), de seguiment d'espècies vegetals en alta muntanya, i s'elaborarà la primera llista vermella d'espècies amenaçades dels Pirineus.

En el marc del Projecte de l'Observatori Pirinenc s'editaran publicacions temàtiques i informes globals sobre l'impacte del canvi climàtic en els Pirineus, s'organitzaran seminaris científics i sectorials, i es gestionarà la plataforma d'informació en línia i el geoportal, entre altres accions. Així mateix, l'Observatori ha d'establir acords de col·laboració amb d’altres projectes i representants d'organitzacions de sectors socioeconòmics, per ajudar-los en el seu camí d'adaptació al canvi climàtic.

Important participació catalana

En tots els projectes aprovats hi participen socis catalans. Són els següents:

·       Clim’py: Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

·       Replim: Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

·       Canopee: Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i Centre de la Propietat Forestal (CPF).

·       Florapyr: Universitat de Barcelona (UB), Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona.

L'Observatori Pirinenc realitza el seguiment del canvi climàtic als Pirineus per ajudar el territori a adaptar-se als seus efectes. La seva missió és ser la plataforma de referència sobre coneixement en adaptació al canvi climàtic en ecosistemes de muntanya. Aquest ens és una iniciativa transfronterera de cooperació territorial de la CTP en matèria de canvi climàtic, creada el 2010 sota la presidència de Migdia-Pirineus. Els membres de la CTP, i per tant, de l'Observatori, són els governs de l’Aragó, Aquitània-Limousin-Poitou-Charentes, Catalunya, Euskadi, Navarra, Llenguadoc-Rosselló-Midi-Pyrénées i el Principat d'Andorra.

Reforç de la integració econòmica i social

En l’àmbit internacional, l'Observatori participa en xarxes i fòrums i manté contacte amb l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) i amb d’altres regions muntanyoses com els Alps, els Carpats i les d’Hondures.

L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i ambientals transfrontereres, a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament sostenible territorial.

Mostrar formulari de contacte