Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Localitzada la freqüència que impedia fer funcionar comandaments a Sort

Localitzada la freqüència que impedia fer funcionar comandaments a Sort

Els tècnics han determinat que la interferència prové d'un desfibril·lador automàtic, que ara es revisarà. La incidència impedia obrir persianes o cotxes i fins i tot, en alguns casos, engegar els automòbils
L'avinguda Comtes de Pallars de Sort, al lloc on hi ha ubicat un DEA (Foto: ACN)
07/08/2019 10:50

Tècnics del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat han localitzat finalment la causa per la qual molts comandaments a distància no funcionaven al centre de Sort, cosa que impedia obrir per aquest mitjà cotxes o persianes.

L'origen de la interferència, segons informa l'ACN, ha resultat ser un desfibril·lador extern automàtic, conegut popularment com a DEA, que està ubicat a l'avinguda dels Comtes de Pallars i que actuava com a inhibidor de comandaments de vehicles i portes automàtiques que utilitzaven la mateixa freqüència, força comuna en aquests aparells.

De fet, els primers casos de veïns i visitants que van advertir que no podien fer servir aquests aparells al centre de Sort coincidia en el temps amb el moment en què es va instal·lar el desfibril·lador a la façana de l'antiga oficina de turisme municipal. De moment, aquest DEA s'ha deixat fora de servei. Ara caldrà veure si presentava alguna avaria, tenint en compte que al mateix municipi de Sort n'hi ha altres i no originen cap classe de problema, com també a la resta del país, que n'hi ha milers.

La majoria de conductors es trobaven que no podien tancar ni obrir el vehicle amb els comandaments però alguns fins i tot s'havien trobat que no podien engegar el cotxe. En aquest cas la solució implicava avisar una grua que desplacés el vehicle uns metres més lluny, on ja no actuava aquest inhibidor de freqüències, i així poder-lo tornar a engegar amb normalitat.

Els Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) són aparells segurs i efectius que permeten realitzar una descàrrega elèctrica sobre el cor d'una persona en aturada cardiorespiratòria minuts abans que arribi l'ajut professional. La disponibilitat d'un DEA en un espai públic o en qualsevol entitat, empresa, establiment, servei o domicili particular i la seva utilització abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'associa amb gairebé el doble de supervivència davant d'una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR).