Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Més protecció per al gall fer, la perdiu blanca i la perdiu xerra del Pirineu

Més protecció per al gall fer, la perdiu blanca i la perdiu xerra del Pirineu

19/02/2009 17:43

El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, i els Governs de Navarra, País Basc i Andorra portaran a terme accions concretes per a la millora dels hàbitats i la conservació del gall fer, la perdiu blanca, la perdiu xerra i el grèvol, coneguts amb el nom comú de galliformes de muntanya. L'objectiu principal d'aquest projecte és crear una xarxa de seguiment dels galliformes de muntanya i millorar l'hàbitat i les poblacions d'aquestes espècies de manera concertada entre els diferents territoris de banda i banda dels Pirineus. Aquest projecte, que serà cofinançat per fons europeus, té un pressupost d'uns dos milions d'euros i una durada de tres anys.

Dins de les accions que s'emprendran, es crearà una xarxa que permetrà centralitzar i aprofundir coneixements sobre galliformes de muntanya i els seus hàbitats, millorar la protecció i gestió de les espècies, i organitzar accions de difusió per a l'opinió pública. També es definirà una eina comuna a tots els socis per al seguiment i la gestió de les espècies, i s’hi faran accions transversals i específiques per a cada espècie.

Per exemple, es preveu realitzar accions de silvicultura (intervencions modificant l’estructura del bosc) per a la millora de l'hàbitat de cria del gall fer. En el cas de la perdiu blanca s'efectuaran translocacions d'exemplars del Pirineu central a l'oriental per millorar la viabilitat genètica de la població. Pel que fa a la perdiu xerra també es realitzaran accions de millora de l'hàbitat a Catalunya i l'estudi de reintroducció de l'espècie a Navarra. Finalment, es preveu l'alliberament d'alguns exemplars de grèvol a la Val d’Aran, en aquest cas de manera pilotada pel Conselh Generau, d'on es va extingir en el passat, amb l'objectiu de recuperar-ne l'espècie.

Aquest projecte és portarà a terme a través del programa Interreg IV-A i estarà coordinat en l'àmbit de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Aquestes accions s'emmarquen en el projecte europeu Gallipyr que també té el suport de la UE, i en el qual també participen el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya de Solsona, i altres entitats franceses, el Conselh Generau d'Aran i el GEIE Forespir.