Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Màxim històric de fusta subhastada provinent dels boscos de la Generalitat

Màxim històric de fusta subhastada provinent dels boscos de la Generalitat

Aquest dilluns s’ha adjudicat a diverses empreses del sector forestal més de 17.000 tones per un valor de 763.037 euros El volum més important correspon a les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell
Licitació de fusta 06.2014
17/06/2014 08:02

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha adjudicat aquest dilluns a diverses empreses fustaneres un total de 17.410 tones de fusta provinents dels boscos de la Generalitat, que ha ingressat un total del 763.037 euros. Això representa un màxim històric ja que és la primera vegada en la història que s’agrupa un volum tan considerable de fusta en les 12 comarques amb forest de la Generalitat.

El Pallars Sobirà ha estat la comarca amb més fusta licitada avui amb 7.400 tones per un valor de 352.335 euros, seguida de l'Alt Urgell, amb 2.650 tones. L’obertura de pliques ha estat presidida pel director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares.

Aquest any el Departament d’Agricultura ha realitzat un importantíssim esforç per a la dinamització dels aprofitaments forestals, especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la pròpia Generalitat, que, en conjunt, ocupen una superfície aproximada de 485.000 hectòrees.

Des de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat s’ha realitzat una desena jornades amb representants de la propietat pública, on s’han impulsat una sèrie de mesures per maximitzar la mobilització del recurs fuster, de forma que les entitats locals propietàries comencin a buscar noves fórmules de gestió sota les següents línies d’actuació basades en diferents aspectes.

Increment del 56% respecte l'any passat

Aquest any el volum de fusta inclòs a l’oferta del total dels boscos públics ha estat de 138.325 m3, la qual cosa representa un increment del 46% respecte l’oferta de l’any 2013. Tot i això, aquest increment encara està per sota del que suposen els creixements anuals del nostres boscos, de forma que "cal continuar incidint en aquesta línia d’increment de la gestió que permet mantenir el bon estat de les masses i per extensió el de tots els factors socials i ambientals associats", s'afirma des de la Generalitat.

Del total de fusta de l’oferta pública a Catalunya, un 32% prové de forests de la Generalitat. Aquest dimarts s'ha licitat la part de la fusta que s’ofereix a través de Forestal Catalana, SA. Com a novetat respecte d’anys anteriors i per tal de servir d’exemple dels models propugnats a la resta de propietaris, s’ha aprovat l’encàrrec a aquesta empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura per a la mobilització de productes fusters provinents de l’aprofitament d’aquests boscos. L’objectiu de l’encàrrec és poder agrupar l’oferta de fusta de diverses forests de la Generalitat i executar els treballs necessaris per a poder classificar i subministrar a patir de la indústria tota la fusta resultant dels aprofitaments.

La subhasta de la fusta ha permès recaptar 763.037 euros i aquesta iniciativa forma part d’una aposta ferma i més global del Departament d’Agricultura centrat el l’àmbit de la gestió forestal. Així, l’objectiu és impulsar el creixement econòmic sostenible, el coneixement i el desenvolupament de les zones rurals. L’estratègia es centra entre d’altres en la mobilització de la fusta dels boscos com la que s’ha fet avui, el foment de l’ús de la fusta en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya, entre d’altres.