Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Malestar del sector lleter per la manca d'ajuts

Malestar del sector lleter per la manca d'ajuts

Unió de Pagesos denuncia que el DAR s'ha negat a atorgar un ajut d'estat per pal.liar la crisi El sindicat lamenta que no s'hagi argumentat el perquè no es concedeix aquest suport econòmic
Cuba de llet
05/10/2009 14:02

Unió de Pagesos ha denunciat aquest dilluns que el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) s’ha negat a atorgar un ajut d’estat als productors de llet "malgrat tractar-se d’una de les poques sortides per evitar la fallida del sector, que es troba immers en una greu crisi". El sindicat va formular la petició d’establir uns ajuts d’estat en el marc d’una reunió bilateral amb el departament i també en una Taula Sectorial.

Representants d’altres organitzacions professionals agràries, així com la indústria i les cooperatives van donar suport a aquesta iniciativa que, segons els interessats, "ajudaria als pagesos del sector lleter a combatre la situació actual". Unió de Pagesos critica que el DAR, que ha comunicat la seva decisió per carta, no hagi argumentat perquè es nega a oferir aquests ajuts.

Una forta davallada de preus des de 2008 ha portat el sector lleter a aquesta crisi. S’ha de tenir present que l’any passat, la mitjana del preu de la llet que es pagava al productor va ser de 0,40€/l, però aquesta tendència va canviar en poc temps. El productor rep ara entre 0,25€/l i 0,31€/l mentre que els costos de producció se situen als 0,36€/l de mitjana, per sobre del preu que realment cobren els pagesos.

Unió de Pagesos argumenta que els ajuts d’Estat són una mesura per combatre la crisi que ja han practicat d’altres comunitats autònomes, com ara Astúries, Castella i Lleó i Galícia, i també d’altres països, com ara França. Així doncs, els ramaders de Castella i Lleó ja cobren l'ajut de 6.500.000€ que els ha ofert la Junta. Uns 2.220 ramaders ho han sol·licitat i rebran quantitats d’entre 300 i 7.500 € cada un com a ajut per afrontar les despeses de funcionament de les explotacions. També més de 1.600 ramaders asturians cobraran entre 300 i 7.500€ per explotació.