Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Medi Ambient i Habitatge inicia la via judicial per desallotjar la casa ocupada la Forestal d'Escós

Medi Ambient i Habitatge inicia la via judicial per desallotjar la casa ocupada la Forestal d'Escós

09/01/2008 19:45

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha anunciat aquest dimecres que s'ha decidit iniciar la via judicial per desallotjar la casa ocupada la Forestal d'Escós (Pallars Sobirà). Així ho ha manifestat el secretari general de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà, després de la reunió mantinguda amb el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i alcalde de Soriguera, terme del qual depèn Escós,Vicenç Mitjana. Pallejà ha explicat que 'el departament de Medi Ambient i Habitatge ha esgotat la via administrativa perquè s'abandoni la casa i ha afegit que així s'inicia la via judicial. Pallejà ha aprofitat l'ocasió per recordar que la casa ocupada la Forestal d'Escós es convertirà en un centre d'interpretació del gall fer pirinenc.

El secretari general de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà, ha explicat  en declaracions a l'ACN, que la casa ocupada de la Forestal serà un centre d'interpretació i cria del gall fer pirinenc i de la perdiu blanca. La iniciativa està englobada dins del programa Interreg III, una iniciativa comunitària del Fons Europeu del Desenvolupament, on intervenen les institucions públiques d'Aragó, Navarra i també els governs francès i andorrà. Pallejà ha afegit que 'en l'actualitat es fan obres d'adaptació del terreny per poder adequar les instal·lacions pròximes a la Forestal'. El secretari general de Medi Ambient i Habitatge també ha explicat que el preprojecte del centre d'interpretació es va acabar al final de l'any passat i es va fer juntament amb el Ministeri de Medi Ambient. En els propers mesos es tindran visualitzacions dels vivers que s'han de fer al voltat de la casa i al final del mes de febrer es podrà lliurar el projecte definitiu.

Per altra banda, en declaracions a l'ACN, un dels ocupants de la casa la Forestal, Roger Vallvé ha explicat que 'els sorprèn que vingui el secretari general de Medi Ambient a parlar amb el president del Consell i no vingui a veure com funciona la casa'. També han manifestant que el projecte del gall fer els sembla molt correcte i al mateix temps compatible amb el projecte que s'està portat a terme a la Forestal, mentre no comporti la recuperació de la vivenda.

Segons els habitants de la Forestal, el projecte està basat en aprofitar els recursos de l'entorn de la casa. Roger Vallvé ha explicat que quan van entrar a viure-hi van veure les possibilitats que hi havia i es van decidir tirar endavant uns horts, i ha afegit que el paller funciona des de fa dos anys com un centre social. El portaveu de la Forestal, Arnau Moyà ha explicat que el projecte d'autogestió es basa en dos àmbits, per una part l'autosuficiència de la casa i per l'altra, la dinamització sociocultural del Pallars Sobirà. El actes més habituals del centre social són xerrades, projeccions de vídeo i tertúlies. Els habitants de la casa mantenen dos horts, un forn de pa, a més de cavalls, dos ases catalans i un galliner. Aquestes coses, segons Arnau, 'fan tirar endavant el nostre projecte de vida'.

Alguns dels habitants de la Forestal s'han presentat al Consell Comarcal per entregar el seu projecte en persona, però no els ho han permès. L'acalde de Soriguera, Viçenc Mitjana, ha explicat que no coneix el projecte dels habitants de la casa i ha afegit que la via judicial està iniciada, 'esperant que duri poc temps'.

En un altre ordre de coses, la iniciativa en habitatge de la trobada ha estat la proposta de treballar conjuntament amb un pla sectorial de l'habitatge. En aquest sentit, després de la reunió, s'ha anunciat que les cases dels mestres de moltes escoles rurals de pobles del Pallars Sobirà podran ser rehabilitades per Adigsa, per fer-ne habitatge social. Pallejà ha afegit que aquest dimecres 'es publica la llei pel dret a l'habitatge que va aprovar el Parlament, i el Pacte Nacional per habitatge en vigor, que suposa de normatives i plans territorials per l'habitatge que s'han de concretar en cada uns dels nuclis de Catalunya'.