Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Meritxell Ruiz elogia el nivell dels centres educatius de la Seu i de les escoles rurals

Meritxell Ruiz elogia el nivell dels centres educatius de la Seu i de les escoles rurals

La consellera d'Ensenyament ha inaugurat el 8è Congrés d'Educació i Entorn. L'acte ha comptat amb una conferència de Vicenç Villatoro, que ha omplert la Sala de Sant Domènec
13/05/2016 12:00

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, ha elogiat el "gran nivell" dels centres educatius de la Seu d'Urgell en el marc de la inauguració del Congrés d'Educació i Entorn, que se celebra fins aquest dissabte a la ciutat. Ruiz ha presidit l'acte inaugural, aquest dijous, i prèviament ha visitat escoles i instituts del municipi per conèixer-ne l'oferta educativa.

La titular d'ensenyament del Govern català ha assenyalat que "els centres tenen una importància vital en la formació dels seus alumnes, però quan la ciutat hi col·labora això encara es potencia més". En aquest sentit, ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament de la Seu en aquesta tasca, amb accions com ara la col·laboració en el Pla Educatiu d'Entorn i l'equip de voluntaris que ajuden en el reforç d'alumnes fora de l'horari escolar.

D'altra banda, Meritxell Ruiz ha negat que tinguin problemes per cobrir places de professors al Pirineu, amb relació a una notícia publicada per El Periódico que també es referia al sector sanitari. Ruiz ha assegurat que les vacants convocades a les comarques de muntanya se solen cobrir i, de fet, ha recordat que es donen molts casos en què docents destinats al Pirineu opten finalment per quedar-s'hi a viure de manera permanent. D'altra banda, Ruiz ha defensat el model de les escoles rurals, molt present a la regió pirinenca, i ha confirmat que en moltes ocasions aquests col·legis ofereixen resultats acadèmics superiors als de centres situats en àrees urbanes, per l'atenció personalitzada que ofereixen a l'alumne.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha agraït al Departament d'Ensenyament que segueixi apostant per la ciutat per acollir el Congrés d'Educació i Entorn "tenint en compte que podrien optar per una altra ubicació on fos més fàcil mobilitzar més assistents". Batalla ha refermat l'aposta de la Seu per donar la millor acollida possible a esdeveniments com aquest i ha animat els inscrits a gaudir de la ciutat durant la seva estada.

En la inauguració també hi van intervenir el ministre d’Educació i Ensenyament Superior d’Andorra, Èric Jover, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro. Jover va expressar la voluntat del Govern d'Andorra de col·laborar amb les administracions dels països veïns i amb les més properes, com són les de l'Alt Urgell, en aquest àmbit. El ministre planteja l'educació com "un valor del qual fer-ne bandera arreu del món" amb la presència del Principat al Consell d'Europa.

La lliçó inaugural ha estat enguany a càrrec de l'escriptor Vicenç Villatoro, que ha parlat de la relació entre la literatura i la vida. El reconegut autor terrassenc ha desgranat les claus per escriure una novel·la i ha posat l'accent en què els millors textos no necessàriament han de néixer inspirades en històries reals, tot i que aquestes hi poden ajudar.

Els 270 participants al Congrés, entre professorat de primària, secundària i universitats, així com formadors, estudiants universitaris, responsables de biblioteques, i representats d'associacions de pares i mares, reflexionaran sobre el paper de l'escriptura com a eina de construcció de coneixement o d'aprenentatge. També es proposaran formes de millorar la competència d’escriptura per tal d’augmentar el rendiment acadèmic dels alumnes. D’altra banda, es vol reconèixer l’escriptura com una eina transversal per a la millora dels rendiment a totes les àrees del coneixement; així com fomentar l’hàbit i el plaer de l’escriptura.

Aquest divendres i dissabte es fan diferents activitats al Congrés, que s’estructuren en eixos temàtics. El primer dia està dedicat a la relació entre l’escriptura, la creativitat i la comunicació, i l’endemà entre l’escriptura i el coneixement. Durant els dos dies, es presentaran una quarantena d’experiències de centres d’arreu del territori al voltant d’aspectes relacionats amb l’escriptura. També s’exposaran aquelles recerques dutes a terme per investigadors de diferents universitats del país.

La jornada acull alhora tres espais de tallers al voltant de les següents temàtiques: la pictoescriptura, els tallers d’escriptura i el llegat del pedagog Freinet de la llibertat com a fonament de la creativitat. Hi haurà durant els dos dies un seguit de conferències: L’escriptor Ramon Solsona durà a terme una ponència sobre El valor de l’escriptura literària a l’ensenyament; el professor de la UPF Daniel Cassany pronunciarà la conferència Escriure avui: processos, gèneres, identitats i poder; i el professor de la Universitat de Ginebra Joaquim Dolz analitzarà la relació entre Escriptura i socialització.

Exposicions sobre Freinet i l'escola en català

Durant el congrés també es pot visitar dues exposicions. A la Sala de Sant Domènec s'hi ha instal·lat una retrospectiva sobre l'ensenyament en català, des de la prohibició de la llengua després del 1714 fins a l'etapa de normalització lingüística i els actuals reptes i amenaces, passant pels diversos projectes que s'ha desenvolupat durant els darrers tres segles per mantenir el català a l'escola. L'altra mostra està dedicada al pedagog francès Célestin Freinet, que va ser precursor de la innovació pedagògica.

  • Inauguració del Congrés d'Educació i Entorn
  • Vicenç Villatoro, a la Sala de Sant Domènec