Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Més de 150 participants a les sessions sobre energies sostenibles impulsades pel Consell Comarcal de la Cerdanya

Més de 150 participants a les sessions sobre energies sostenibles impulsades pel Consell Comarcal de la Cerdanya

Les dues trobades virtuals han analitzat les possibilitats que tenen al Pirineu les fonts alternatives i especialment la fotovoltaica. Hi han pres part l'Ajuntament de la Seu, el Consell de l'Alt Urgell, Integra Pirineus i PEUSA, entre d'altres
Municipi de Bellver de Cerdanya (@jicervera)
17/02/2021 18:25

Més de 150 persones han participat a les dues sessions virtuals de la Jornada Energètica a Cerdanya, impulsades pel Consell Comarcal cerdà, per potenciar al Pirineu les energies sostenibles i especialment la solar. Les activitats tenien per títol 'Transformem el sol al Pirineu: autoconsum fotovoltaic a Cerdanya' i 'Els recursos de la forest i del subsòl al Pirineu: biomassa i geotèrmia'. Entre els inscrits hi va haver representants de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, l'empresa urgellenca PEUSA i la Fundació Integra Pirineus.

Ambdós esdeveniments eren oberts al públic en general, però s'adreçaven especialment als ens públics, tècnics municipals i empreses que apostin per energies sostenibles, amb l’objectiu d’"avançar cap a una transició energètica a través de la sostenibilitat i la resiliència" a Cerdanya i, per extensió, al Pirineu. En aquesta línia, les dues sessions oferien una diagnosi actual del sistema energètic de la comarca i els coneixements legislatius actuals per poder agilitzar i facilitar la implantació de les energies renovables. També es va parlar de les ajudes associades existents, a Catalunya i a l'Alt Pirineu. A més, al final d’ambdues xerrades els ponents van poder resoldre els dubtes que havien anat plantejant els participants.

Al llarg de les dues jornades hi van intervenir experts de l'Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, l'ICAEN (amb Toni Campanya, Francesc Vidal i Laia Sarquella), la Diputació de Girona (Anna Camp i Remei Aldrich), la Diputació de Lleida (Judit Rodríguez), l'UNEFCAT (Marc Romero), Pinergia Cerdanya (Xavier Duran i Josep Cordomí), la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Agricultura (Francesc Cano), el Clúster de la Bioenergia (Marc Cortina), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (Ignasi Herms) i el clúster de l’energia Eficient de Catalunya, CEEC (Albert Pujades).

Aquest projecte s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, nascut de la "necessitat de generar un diàleg entre l’administració pública i els representants de les empreses i la societat civil per consensuar un nou model energètic del Pirineu", que des del Consell Comarcal creuen que ha de ser "renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible, en línia amb els objectius de la Unió Europea en matèria d’energia".

La inscripció a la primera jornada (a través de formulari) va ser de 44 persones, tot i que l’assistència final va ser de més de 80 persones, inclosos els ponents. A la segona jornada hi va haver 67 inscrits, amb una participació final de 69 persones.

Participants d'arreu del Pirineu

Entre els assistents, a banda de Cerdanya i l'Alt Urgell, hi havia representants dels consells comarcals de la resta del Pirineu (Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Aran) i tècnics i arquitectes de diversos ajuntaments cerdans (Alp, Bellver de Cerdanya, Das, Ger, Llívia, Puigcerdà i Urús), a més de consistoris del Pirineu occidental (Alins, Llavorsí, Vall de Cardós, Soriguera, Rialp, Alt Àneu, Vielha, Tremp i l’EMD d’Isil i Alós). També hi van ser presents membres d’entitats com Pallars Actiu, l’Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura, l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, empreses tècniques com Cerdanya Solar o Pinergia, empreses agroalimentàries i de serveis, i arquitectes i tècnics independents.

La valoració global del Consell Comarcal cerdà ha estat "molt positiva". Així, davant de la "necessitat d’informació i d’un impuls cap a un model energètic sostenible, de qualitat i local", es preveu convocar més trobades en col·laboració amb d'altres entitats del Pirineu per avançar conjuntament en aquest objectiu i superant les divisions administratives.