Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Més moviment a la frontera amb la represa de la mobilitat entre l’Alt Urgell i Andorra

Més moviment a la frontera amb la represa de la mobilitat entre l’Alt Urgell i Andorra

Tot i això, el trànsit és fluid atès que està limitat als residents d'ambdós territoris. Els qui a partir d'aquest dimecres vulguin anar a visitar familiars des d'altres comarques catalanes al Principat, o a l'inrevés, han d'omplir un certificat
Trànsit al punt fronterer del riu Runer, aquest dilluns (Foto: ACN)
21/12/2020 17:54

L'aixecament de les restriccions de mobilitat entre la comarca de l'Alt Urgell i Andorra -només per als residents de tots dos territoris- s'ha traduït aquest dilluns en un degoteig constant de vehicles circulant per la frontera durant les primeres hores d'aquest dilluns. Tot i això, el trànsit ha estat fluid i no s'han format cues, més enllà de petites retencions derivades del fet que en aquest punt cal reduir la velocitat.

Per tal de poder passar d'un país a l'altre, però, cal omplir un certificat d'autoresponsabilitat d'entrada i sortida de Catalunya, el qual també permetrà a partir de dimecres anar a visitar familiars al Principat des de qualsevol comarca o a la inversa.

Tot i això, alguns dels primers conductors que han aprofitat aquest primer dia de represa del trànsit han expressat que temen que properament hi torni a haver restriccions, atesa l'evolució actual de les dades sobre el coronavirus. Jordi Rieradevall, veí d'Andorra, ha explicat a l'ACN que ha aprofitat el primer dia d'aixecament de les restriccions per anar a l'Alt Urgell a fer gestions "de seguida", i hi ha afegit que veu bé la mesura però alhora creu que "perillosa", per la falta de consciència d'una part de la població per la situació sanitària.

Mentrestant, Isabel Herrero, de Montellà i Martinet, ha dit que desconeixia que la circulació estava ja permesa entre l'Alt Urgell i Andorra i ha assegurat que, tot i que resideix a la Cerdanya, ella ha anat al Principat per motius justificats. Ha coincidit amb d'altres conductors a dir que aprofita ara perquè no se sap si properament el pas fronterer es tornarà a tancar.

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, ha fet una valoració positiva de l'aixecament d'aquestes restriccions, tenint en compte "les relacions personals, econòmiques i socials tant estretes que hi ha des de sempre entre l'Alt Urgell i Andorra". Lladós ha recordat que aquesta era una demanda que havien fet arribar al Govern les administracions de tots dos territoris i lamenta que "ha costat molt" que les administracions superiors ho entenguin i "assimilin" aquestes dues zones en termes sanitaris.

Lladós, tanmateix, ha volgut fer una crida a la responsabilitat ciutadana tot i ser conscient de les "ganes de retrobaments familiars, amb amics, per viatjar o per comprar". Així, ha deixat clar que la situació "no és bona" i que "hi ha molt en joc", en referència a les persones que cada dia perden la vida per la COVID-19. Per tot plegat, s'ha sumat a la crida general a fer els mínims desplaçaments possibles i només dur a terme aquells que siguin "imprescindibles".

"Sorpresa" del govern andorrà per la limitació del turisme

D'altra banda, el govern d'Andorra ha manifestat aquest diumenge la seva "sorpresa" davant les mesures publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), en referència a les noves restriccions de mobilitat entre Catalunya i el Principat. Així, consideren que la situació més "justa i equitativa" és la que es va anunciar divendres passat, la qual suposava que ja des d'aquest dilluns les persones d'una mateixa bombolla de convivència poguessin arribar al país per fer turisme, anar a una segona residència o visitar a un familiar i viceversa.

Sobre aquesta qüestió, el ministre portaveu del govern d'Andorra, Eric Jover, ha demanat aquest dilluns la "màxima claredat" en la informació que arriba per part de la Generalitat i s'ha mostrat convençut que les restriccions s'ajustaran, a partir d'aquest dimecres, a l'anunci fet divendres passat. En aquest sentit, ha dit que així se'ls ha confirmat des de Catalunya. Jover ha destacat la tasca de "cooperació" existent entre tots dos territoris. A més, ha volgut deixar clar que la situació sanitària per la que passa actualment el Principat és de "desacceleració", en referència a la segona onada de la pandèmia.