Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / "M'escoltes?", tema d'enguany al concurs Whatsapp relats

"M'escoltes?", tema d'enguany al concurs Whatsapp relats

Els participants han hagut de desenvolupar un text de fins a 100 paraules a partir d'aquesta frase. En aquesta edició hi han participat 900 alumnes d'arreu de l'Alt Pirineu, l'Aran i Andorra
Els alumnes de l'Institut La Valira de la Seu, amb els seus mòbils, durant el concurs Whatsapp Relats
14/01/2020 19:50

"M'escoltes?". Aquesta frase és la que ha servit enguany de punt de partida per als 900 estudiants de quart d'ESO que han participat en una nova edició del concurs Whatsapp Relats, que s'ha dut a terme aquest dimarts al matí en una quinzena de centres educatius d'arreu del Pirineu, tant de les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran com del Principat d'Andorra.

Els tutors de cada centre han rebut a les 9 del matí, al seu telèfon mòbil, la frase clau al voltant de la qual els alumnes havien de desenvolupar el seu relat de fins a 100 mots, tant amb paraules com amb emoticones i símbols propis del Whatsapp. Tenien un màxim d'una hora per enviar el missatge al número assignat.

Per al coordinador del certamen en aquest centre educatiu, Xavier Mauri, aquesta "és una experiència molt enriquidora" per a ells, perquè, segons ha explicat, és una forma de trencar amb la rutina i amb la manera habitual de treballar amb la llengua.

Mauri també ha reconegut que "en aquesta franja d'edat és difícil que els estudiants tinguin ganes d'escriure", però que el fet de fer-ho a través del mòbil els representa tota una motivació i els "engresca". A més a més, també ha dit que l'activitat també té un valor acadèmic, ja que es tracta d'una forma més d'expressió escrita que els permet practicar l'escriptura creativa i utilitzar formes pròpies del llenguatge de les aplicacions de missatgeria mòbil, com ara emoticones o abreviatures.

De la seva banda, el president de l'Associació del Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, que forma part de l'organització del concurs, diu que la voluntat del certamen és la d'aprofitar una eina que ja dominen, com és el WhatsApp, per introduir-los en el món de l'escriptura creativa. "Els temps canvien, les noves tecnologies també i l'aplicació de la creació literària s'ha d'adaptar a aquests nous temps", assegura.

Domenjó diu que tot i que d'entrada sembla difícil poder desenvolupar una història en un màxim de cent paraules, han pogut constatar que hi ha alumnes que "dominen molt bé aquest registre". En aquest sentit, el que se'ls recomana és que aquesta tingui el mínim de personatges possible, emprar només un temps verbal i apostar per diàlegs curts, ja que és obligatori que el text contingui l'estructura d'introducció, nus i desenllaç.

L'objectiu del concurs, creat a l'Alt Urgell, ha estat el d'estendre'l per tot l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran i també a Andorra i a d'altres zones transfrontereres. De fet, vuit dels quinze centres que hi participen en aquesta quarta edició estan situats al Principat i, per primer cop, s'hi ha incorporat l'Institut Pere Borrell de Puigcerdà. Enguany, alhora, s'hi ha reincorporat l'Institut d'Aran. Pel que fa a l'acte de lliurament dels premis, enguany es farà el 12 de març a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell.

El jurat, conformat per persones de l'àmbit de la cultura literària del Pirineu, triarà deu relats i, d'aquests, s'escolliran els tres millors. A més de l'Associació del Llibre del Pirineu, el concurs està organitzat pel Ministeri d'Educació i Ensenyament Superior del Govern d'Andorra i el Servei Educatiu de l'Alt Urgell-Cerdanya. També hi col·laboren l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), així com el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.