Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Miquel Caminal recull propostes de municipis pirinencs sobre la situació de les centrals hidroelèctriques

Miquel Caminal recull propostes de municipis pirinencs sobre la situació de les centrals hidroelèctriques

Els representants d'ERC a les poblacions afectades reclamen que el benefici d'aquestes infraestructures es quedi més al territori i no es concentri en grans empreses. Entre les mesures que plantegen hi ha la municipalització o bé que les concessions siguin publico-privades
Pantà de Sallente, a la Vall Fosca (Foto: ERC Alt Pirineu)
19/05/2020 14:55

El senador alturgellenc d'ERC Miquel Caminal ha participat en una reunió telemàtica de la formació republicana per analitzar la situació actual de les concessions a centrals hidroelèctriques a l'Alt Pirineu i Aran i a la regió de Lleida. L'objectiu és presentar a les corts espanyoles mocions de cara a demanar una revisió d'aquests convenis, especialment en aquells casos en què aquestes infraestructures no deixen un benefici significatiu als municipis que les acullen.

Segons exposa Esquerra, molts dels ajuntaments de l’Alt Pirineu i Aran, i també de Lleida, han de revisar ara els acords amb les empreses gestores de les centrals hidroelèctriques i d'altres infraestructures hidràuliques, i es troben amb el fet que "la majoria  d’aquests convenis es van signar ja fa molts anys, en l’inici de les centrals, quan el consum elèctric no era tan alt com l’actual i, en conseqüència, els beneficis eren menors". El partit sobiranista constata que, a més a més, aquests beneficis "acostumen a emportar-se'ls grans empreses privades" i que "el territori que els produeix no es veu justament recompensat".

Els representants dels ajuntaments van fer palesa la "singularitat de cada realitat municipal" i també la seva opinió vers com s’ha de tractar el cas i com ha de ser, a mitjà i llarg termini, la gestió d’aquestes centrals. Els electes van estudiar diverses opcions de gestió possibles, entre les quals hi ha la municipalització, la creació d'empreses públiques o bé establir concessions publico-privades. En tot cas, ERC conclou que cal demanar "una revisió dels convenis de tots els ajuntaments afectats i lluitar pel màxim retorn del benefici al territori, sigui quina sigui la realitat de cada ajuntament". 

"Recuperar la veu sobre la gestió"

Per Esquerra, "queda palès que el territori ha de recuperar la veu sobre la gestió i ha d’aconseguir un retorn del benefici que generen els seus rius". I afegeixen que "no pot ser que grans empreses i gestores públiques prenguin decisions des d’espais inaccessibles, i moltes vegades opacs, i d’espatlles al territori".

A la reunió, a banda de Miquel Caminal, hi van participar la també senadora Sara Bailac i els diputats al Congrés espanyol Inés Granollers, Xavier Eritja i Joan Capdevila, juntament amb els presidents de les federacions d'ERC a les dues vegueries, Josep Castells i Miquel Serra, i amb alcaldes, alcaldesses, portaveus de grups municipals i caps de llista d'ERC als municipis amb centrals hidroelèctriques.