Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Mobilitat, habitatge, sanitat, associacions i finances, a l'agenda electoral d'aquest dimecres

Mobilitat, habitatge, sanitat, associacions i finances, a l'agenda electoral d'aquest dimecres

Junts aposta per un urbanisme més pensat per als vianants. Compromís proposa destinar 65 pisos buits a lloguer social. ERC vol que l'Hospital sigui de titularitat pública. La CUP reivindica fomentar el teixit social. El PP planteja fer una auditoria al consistori. C's vol que l'ajuntament faci d'intermediari amb les empreses locals. Vox vol suprimir mancomunitats
Eleccions Municipals 2019
15/05/2019 19:40

La campanya de les eleccions municipals de la Seu ha seguit avançant aquest dimecres amb la presentació d'idees relatives a mobilitat, habitatge, sanitat, associacionisme i finances, entre d'altres temes.

Junts per la Seu ha presentat a la plaça de les Moreres –un dels espais remodelats aquesta legislatura- l’aposta per una “mobilitat sostenible” i un urbanisme basat en “integració social, qualitat de vida, salut i seguretat”.

L’alcaldable, Jordi Fàbrega; el número 3 de Junts, Joan Gurrera, i l’actual tinent d’alcalde Jesús Fierro han aposta per “una transformació urbana” cap a “una ciutat pensada per a les persones”, cosa que passa, assenyalen, per “minimitzar el trànsit rodat, incloure-hi tots els col·lectius” i que “la gent pugui passejar-hi sense patir pels vehicles”.

Gurrera -que en cas d’entrar a l’equip de govern assumirà urbanisme i serveis socials- ha recordat que la Seu ja té des del 2012 un Pla de Mobilitat “que va ser resultat d’una àmplia participació”, malgrat que aquest instrument està normalment pensat per a ciutats de més de 50.000 habitants. Junts vol adaptar-lo a les noves necessitats, eixamplar voreres, instal·lar nous bancs per seure, ampliar els carrers amb plataforma única i sentit únic, limitar a 30 km/h la velocitat al centre històric, crear itineraris escolars i de salut i connectar els Parcs del Valira i del Segre amb el Mesclant de les Aigües. També plantegen crear 7 km de carril bici, protecció de vianants a l’N-260, nous aparcaments a les entrades de la ciutat i aprofundir en la integració tarifària per seguir fent més assequible el transport amb autocar.

Compromís X La Seu proposa destinar 65 pisos actualment tancats, propietat dels bancs, a lloguer social per a joves i famílies. També volen comprar i rehabilitar d’edificis en mal estat al Centre Històric per a la mateixa finalitat.

L’alcaldable de Compromís, Òscar Ordeig, ha denunciat el que considera “inacció del PDECAT” en la política d’habitatge, pel fet que hi hagi aquests pisos buits, fruit de la crisi immobiliària, i parcel·les abandonades al centre històric. Ordeig proposa, si forma govern, reconvertir aquests habitatges mitjançant la compra d’una part de l’estoc per part de l'Ajuntament, i amb acords amb la Generalitat per a la resta. Creu que d’aquesta manera es podria oferir “habitatge assequible als joves de la Seu, amb preus d’entre 150 i 200 euros al mes”, i també a les famílies amb pocs recursos o bé gent gran.

Compromís defensa “una veritable política d'habitatge, amb accions concretes", i sosté que “els joves han de poder realitzar els seus projectes de vida i emancipar-se”. Per això, veuen “imprescindible poder disposar d’un habitatge a preu assequible” mitjançant lloguers a preu reduït per a un termini de cinc anys per a joves empadronats al municipi. Conclouen que això permetrà “dinamitzar la ciutat i ajudar a fer realitat els projectes vitals de molts d’ells”. Ordeig manifesta que “després de 16 anys d’inacció municipal, l’aposta per l’habitatge públic serà una prioritat”.

ERC es compromet a instar la Generalitat a convertir l’Hospital en centre de titularitat pública i a ampliar serveis amb la propera construcció del nou CAP, com ara una unitat d’observació d’urgències i un centre de diàlisi.

La número 2 d’ERC la Seu, Marian Lamolla, defensa que “cal prescindir del Patronat de l’Hospital com a màxim òrgan de governança” i que “les decisions polítiques de l’Hospital s’han de prendre segons les  necessitats de les persones”. Esquerra, alhora, veu “imprescindible disposar d’una base d’helicòpter del SEM a l’aeroport” i “un sistema d’ajudes per facilitar el transport a Lleida, per visites o cirurgies, a persones amb problemes econòmics”. Lamolla, d’altra banda, ha rebutjat les afirmacions “d’altres formacions” sobre suposada manca de llits a l’Hospital: ha recordat que “la tendència actual és a alternatives com la cirurgia sense ingrés o hospitalització a domicili, i això fa que l’ocupació no sigui mai del 100%”. ERC també proposa un Consell Municipal de Salut i recolzar la reforma horària.

La CUP vol “fomentar el teixit social i el moviment popular com a eina clau per, des de les institucions, fer polítiques de canvi real i millora de les condicions de vida”. També aposten per “aproximar la política institucional a la ciutadania” amb “la Democràcia Radial com a eix fonamental”.

La candidata número 17 de la CUP, Sònia Mataró, creu que “el teixit social, en qualsevol dels seus camps, és el principal valor que tenim com a societat”, i cal “cuidar-lo, potenciar-lo i que l’Ajuntament estigui a la seva disposició”. Mataró hi afegeix que “cal un reglament de participació, que reguli consells de barri i consultes vinculants”. D’altra banda, la formació cupaire durà a terme aquest dijous, a les 8 del vespre a la plaça de les Monges, una “ruta nocturna per un municipi feminista”, en què vol exposar com proposa “repensar la ciutat i els espais públics des d’una perspectiva feminista i LGTBI”.

La Seu En Comú vol crear un Consell de Salut “per detectar les necessitats, mancances i problemes de la població, que de vegades passen per alt a administracions i professionals”, segons ha expressat la número 4 de la candidatura, Neus Albanell. En aquest consell, segons Albanell, “hi estarien representats tots els àmbits: gent gran, associacions sanitàries, professionals, administració i el Consell de la Gent Gran”. Segons En Comú, això servirà per determinar quines actuacions són més prioritàries en salut.

El PP planteja fer una auditoria a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. El cap de llista dels populars, Pere Chica, ha assegurat que aquesta és la primera mesura que impulsaria en cas de ser elegit, perquè creu que “cal analitzar si és certa aquesta reducció de deute que l’equip de govern ha fet” i que qualifica irònicament de "meravella". Chica hi ha afegit que ell mateix coordinaria aquesta “revisió integral dels comptes”, en la seva condició d’expert en anàlisi comptable, i que així no caldria contractar una auditoria externa.

C's vol apostar per les empreses locals tot fent "que l'ajuntament actuï com a intermediari i agent vertebrador" per "recopilar del sector empresarial del municipi les seves necessitats actuals" perquè "juntament amb la comunitat autònoma i els centres educatius, s'estudii i revisi l'oferta educativa d' FP en els seus diferents graus, amb especial atenció a la seva varietat dual".

Vox, en el seu programa estatal, defensa la "desaparició de les mancomunitats existents" i centralitzar en les diputacions provincials, com la de Lleida, les contractacions de serveis per part dels ajuntaments. A més a més, volen que aquests ens provincials estigui "subjectes a la supervisió i control d'una plataforma de contractació", d'àmbit estatal, perquè creuen que asseguraria "una millor gestió de recursos i mitjans materials".