Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Montilla situa l'obertura de l'aeròdrom en la diversificació de l'economia al Pirineu

Montilla situa l'obertura de l'aeròdrom en la diversificació de l'economia al Pirineu

El president de la Generalitat crida els dirigents polítics i empresarials a predicar amb l'exemple si volen que la població assumeixi les retallades socials Albert Batalla posa en relleu els valors del Pirineu i demana que s'aposti de debò per l'equilibri territorial
Trobada Empresarial 2010 - Montilla-Batalla
04/06/2010 10:32

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, creu que el Pirineu està consolidant una "economia trenada" que va més enllà del turisme. Montilla ha situat en aquest objectiu la inauguració avui de l'Aeròdrom de la Seu, juntament amb la recent obertura de l'aeroport d'Alguaire.

Poc abans de l'acte oficial d'obertura de la pista, Montilla ha recordat que l'aeròdrom no tindrà la mateixa funció que Aiguaire, però és important per a la realitat transfronterera i per la "convicció que cal actuar a tot el territori". El president català situa aquesta obra en la millora d'infraestructures que ha experimentat el Pirineu els darrers anys. Tot i reconèixer que encara hi ha obres pendents, considera que les millores fetes han ajudat al fet que "el Pirineu ha vist estabilitzar la població, s’han sabut reinventar i situar-se al mapa de Catalunya".

Sobre la crisi econòmica, Montilla ha intentat transmetre un missatge optimista dins de la prudència. "No tot està solucionat, però s’ha millorat", afirma. Com a factors negatius, ha assenyalat que a les administracions s’ha disparat la despesa del subsidi d’atur. Com a postives, l'augment de les exportacions i l'increment de cotizants a la Seguretat Social. En tot cas, creu que les elits política i empresarial hauran de donar exemple a l'hora d'aplicar-se sacrificis i ser austers, ja que en cas contrari ningú entendrà les darreres retalallades socials.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha obert la jornada parlant d'una "realitat complicada, amb una taxa d’atur elevada, especialment entre la gent jove, l’augment de l’IVA que pot perjudicar el consum, la taxa de morositat i l’economia submergida estan més altes que mai". Batalla creu que també hi ha dades positives i que "les respostes hi són i les trobarem en el sentit comú, l’esforç, la suma, la innovació i la potenciació dels propis valors".

L'alcalde urgellenc ha posat en relleu els valors del Pirineu com són "territori, riquesa rural, patrimoni, esperit emprenedor i talent, que per primera vegada tenim l’oportunitat que pugui competir sense haver de marxar de casa, des d’unes comarques on s’hi viu molt bé". En tot cas, fa una crida perquè s'apliqui de debò un "equilibri territorial que tots prediquem però que no practiquem prou".

Entre els ponents d'aquest matí també hi ha hagut el president de Criteria Caixa Corp, Ricard Fornesa, que ha defugit responsabilitats del sector financer en l'actual crisi. Des d'aquest àmbit, actualment al centre de la polèmica, Fornesa creu que s'està carregant massa la responsabilitat de la situació actual en l'Estat espanyol, quan d'altres estats europeus també tenen o han tingut els mateixos problemes.

Ramon Roca, president de la Trobada, ha enfocat la presentació en la pèrdua de pes mundial que seguirà patint Europa les dècades vinents i la necessitat de competir davant dels països emergents. Roca creu que s’està perdent el temps parlant del present i el passat i que cal planificar el futur. També s'ha referit a un problema de confiança en les institucions, tant polítiques com financeres.