Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Mor als 80 anys Joan Martí i Alanis, arquebisbe emèrit d'Urgell

Mor als 80 anys Joan Martí i Alanis, arquebisbe emèrit d'Urgell

Entre 1971 i 2003 va ser Copríncep d'Andorra i va rubricar la Constitució del Principat el 1993 La missa exequial serà dimecres a les 11.30. Aquest dimarts a la tarda es podrà visitar la capella ardent al Palau Episcopal
Joan Martí i Alanis
12/10/2009 15:44

L'Arquebisbe emèrit d'Urgell, Mons. Joan Martí i Alanis, ha mort aquest diumenge al matí, als 80 anys, a l'hospital Nostra Senyora de l'Esperança, a Barcelona.

Segons ha comunicat  el Bisbat d'Urgell, la Missa Exequial i l'enterrament seran a la Catedral de Santa Maria, aquest dimecres dia 14 a 2/4 de 12. Serà presidida del Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília. La capella ardent és previst que quedi instal·lada al Saló del Tron, al Palau Episcopal de la Seu, dimarts des de 2/4 de 5 de la tarda i fins a les 10 de la nit. Serà oberta al públic en general.

El Bisbe d'Urgell ha demanat a la Diòcesi que encomani l'ànima de l'Arquebisbe Martí a la misericòrdia del Bon Pastor, perquè l'hi doni el premi dels servents fidels de l'Església.

Mons. Joan Martí i Alanis, que el mes vinent hauria complert 81anys, havia nascut al Milà (l'Alt Camp). Fou nomenat bisbe d'Urgell el 25 de novembre de 1970 i prengué possessió del càrrec el 30 de gener de 1971. El 17 de març de 1971 prestà jurament com a copríncep d'Andorra davant del Consell General de les Valls. El 12 de maig de 2003 el sant Pare Joan Pau II acceptà la seva renúncia al govern pastoral de la diòcesi.

En el seu mandat com a bisbe i copríncep va impulsar la redacció de la Constitució andorrana, que va rubricar l'any 1993, després de ser aprovada en referèndum pel Poble andorrà. Va ser sempre un "persistent defensor de l'existència i de la independència d'Andorra com a Estat", tal i com l'hi va reconèixer el Sindic en l'acte de la signatura de la Carta Magna al Palau Episcopal el 29 d'abril de 1993. També va destacar per la defensa de l'humanisme i la catalanitat, tot apostant per Conferència Episcopal Tarraconense i normalitzant l'ús del català a tots els àmbits del Bisbat.

La Santa Seu li atorgà el títol o dignitat d'arquebisbe "ad personam", el 25 de juny de 2001, en la mateixa data en la que monsenyor Joan Enric Vives i Sicília fou nomenat bisbe coadjutor d'Urgell, amb dret a successió.