Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Mossèn Xavier Parés es jubila com a rector de la Parròquia de Sant Ot

Mossèn Xavier Parés es jubila com a rector de la Parròquia de Sant Ot

A la missa d'aquest diumenge s'acomiadarà dels feligresos i veïns i passarà el relleu a mossèn Ignasi Navarri. El sacerdot ha rebut la distinció de Fill Adoptiu de la Seu
Mossèn Xavier Parés, en un acte d'homenatge de la Germandat de Sant Sebastià (Arxiu)
31/08/2017 20:20

Mossèn Xavier Parés es jubila com a rector de la Parròquia de Sant Ot. El sacerdot urgellenc ha anunciat que s'acomiadarà dels feligresos i veïns a la missa d'aquest diumenge a les 12 del migdia, oficiada per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, en el transcurs de la qual es farà el relleu amb mossèn Ignasi Navarri, que serà des d'ara el nou responsable de la parròquia urgellenca.

Xavier Parés va donar a conèixer la notícia als fidels diumenge passat amb un document en el qual es felicita del fet que el seu ministeri sacerdotal, d'un total de 52 anys, ha estat quasi sempre a la Seu d'Urgell, amb l'única excepció d'una etapa de quatre anys a Escaldes-Engordany. Ara fa dos anys va celebrar en un emotiu acte les seves noces d'or sacerdotals i aquest novembre passat va rebre el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat, en un acte que va omplir la sala de plens de l'Ajuntament urgellenc.

En una entrevista a RàdioSeu, Parés ha confirmat que continuarà vivint a la Seu, on vol "col·laborar en tot el que pugui, tant a la parròquia com a la ciutat" i que dedicarà el temps de què disposarà ara a projectes com ara els de Càritas d'Urgell o les Caramelles. Sí que mantindrà algunes funcions religioses, a petició de l'arquebisbe, com ara la celebració de la missa dominical en alguns pobles de la solana de Cerdanya, dels quals fins ara se n'encarregava mossèn Navarri. Des de la Parròquia també s'ha anunciat que mossèn Jordi Miquel seguirà com a rector de Santa Magdalena, mentre que mossèn Gabriel Casanovas exercirà de col·laborador de mossèn Navarri.

Xavier Parés ha expressat "el profund agraïment per les moltes mostres d'estimació" que ha rebut i la col·laboració dels qui han treballat més de prop amb ell, com ara "companys preveres, mossèn Jordi Miquel, Consells, catequistes, Càritas i tots els Moviments i grups apostòlics" amb els quals han "fet camí junts". Finalment, ha aprofitat per "demanar disculpes si mai algú s'ha sentit ofès o no s'ha actuat prou bé".

Trajectòria

Mossèn Xavier Parés i Saltor va néixer a Ribes de Freser, però als 10 anys ja va arribar a la Seu d’Urgell, concretament per estudiar al Seminari Diocesà. Acabats els estudiss i ordenat prevere, ja va ser nomenat vicari de la parròquia de Sant Ot, a la catedral de la Seu d’Urgell. Per sempre més la seva tasca eclesiàstica quedaria lligada a la ciutat, on ha exercit també de rector de l’església de Santa Magdalena i de rector del Seminari Diocesà. Els darrers anys ha estat rector de Sant Ot i degà del capítol catedral.

Durant la seva joventut va ser impulsor i fundador de l’ACSI (Acció Catòlica Serveis Informatius), d’on van sortir grups importants de jovent amb activitats de tota mena que avui encara perduren: la Creu Roja, el Cine-Fòrum o el Sedis. També va ajudar a refundar l’Agrupament Escolta Santa Maria d’Urgell i el Grup de Colònies Els Isards. Quan va ser rector de Santa Magdalena va crear el Mismag (Moviment Infantil de Santa Magdalena), que va impulsar un equip de futbol al barri; la festa de Sant Joan –que durant aquells anys era referent a la ciutat– i la festa major del barri de Santa Magdalena. També va esdevenir una de les persones imprescindibles en la fundació i posada en marxa del Taller Claror, conjuntament amb Ramon Graell o mossèn Jordi Gasch.