Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Neix el primer poll de voltor negre al Pirineu

Neix el primer poll de voltor negre al Pirineu

És un fet que no passava des de feia més de 100 anys, quan aquesta espècie va desaparèixer d’Europa Aquest naixement és fruit del projecte de reintroducció a Catalunya, que es va començar a aplicar a mitjan 2007

Voltor Negre - Poll
Voltor Negre - Poll
03/05/2010 14:14

A la Reserva Nacional de Boumort hi ha nascut el primer poll de voltor negre del Pirineu. El fet es va produir el dia 25 d'abril i s'ha fet públic aquest dilluns. No s’havia produït des de feia més 100 anys, quan els voltors negres van desaparèixer de la major part de la seva àrea europea de distribució. El poll és fill de dos exemplars alliberats l’any 2007, quan es va posar en marxa el projecte de reintroducció a Catalunya, amb l’alliberament dels primers exemplars. 

Actualment Boumort compta amb una població de 16 voltors negres, que romanen habitualment entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, i que han format durant aquesta primavera tres parelles estables, una de les quals ha dut a bon terme el cicle reproductor amb el naixement d’aquest primer poll pirinenc.

La recuperació demogràfica d’un ocell d’aquesta envergadura a banda i banda del Pirineu ha estat possible gràcies a l’esforç d’entitats, organitzacions i, sobretot, les persones responsables de fer el seguiment del pla. S’han abocat durant els dos darrers anys en la consecució d’un mateix objectiu: la reintroducció d’una espècie extinta en un passat recent.

El Pirineu català esdevé així l’única regió europea on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de voltors del continent: trencalòs, voltor negre, aufrany i voltor comú. Això constitueix un valor afegit d’atracció per a l’ecosistema i per al desenvolupament sostenible de la zona. A més, també hi crien altres rapinyaires carronyaires com els milans reial i negre. A Europa, aquesta és la més completa comunitat d’aquests ocells rapinyaires, que s’alimenten d’animals morts i contribueixen a controlar les malalties que afecten els ramats i altres espècies.

L’any del voltor negre

El naixement d’aquest primer exemplar en llibertat arriba abans del que era previst i en el moment més propici: l’any 2010 ha estat declarat Any Internacional de la Biodiversitat per les Nacions Unides, i el voltor negre és l’Ocell de l’Any de la SEO/BirLife. Dos motius que corroboren i emmarquen l’esforç realitzat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Obra Social de Caixa de Catalunya com a promotors. Es compta a més amb la valuosa participació de l’entitat GREFA (Grupo para la Rehabilitación de la Fauna Autóctona y sus Hábitats), la Junta d’Extremadura, Red Eléctrica Española i l’associació d’Amics del Centre de Fauna de Vallcalent (TRENCA).

Mostrar formulari de contacte