Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Neix l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya

Neix l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya

La nova entitat vol donar veu i visibilitat a la seva tasca i fa una crida a incorporar representants de l'Alt Pirineu. Entre les membres de la primera junta directiva hi ha Urgell Isús

15/01/2019 18:48

Un grup de dones de l'àmbit agrari d'arreu de Catalunya ha creat l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya, amb la finalitat principal de "donar veu a les dones que treballen al sector agrícola, ramader, forestal i pesquer. Fins ara el col·lectiu ja existia sota el nom de ‘Grup de Dones del Món Rural’, però ara han decidit constituir-se oficialment com una associació i s’ha inscrit al Registre general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Es tracta, detallen, d’una agrupació "sense ànim de lucre, apolítica i no vinculada a cap sindicat".

Entre els motius que han portat a donar forma a l'entitat, les seves impulsores n'han destacat el fet que "segons la Generalitat, un 20% de les dones es dediquen professionalment al sector primari a Catalunya i a més a més, aporten una gran millora econòmica, social i cultural de les zones rurals d’arreu del món". Per aquesta raó, els principals objectius d’aquesta nova organització són "donar visibilitat a la feina de les dones del món rural, defensar els seus interessos i necessitats, crear sinergies i millorar la igualtat d’oportunitats del sector". L’associació, hi afegeixen, es constitueix "com una font de referència per proporcionar informació sobre la situació social i econòmica, les preocupacions i les necessitats reals de les dones del món rural als responsables polítics, a la societat i als mitjans de comunicació".

La primera junta

La primera junta directiva de l'Associació de Dones del Món Rural està formada per dotze membres, i entre les vocals hi ha Urgell Isús, en representació de l'Alt Urgell i de l'Alt Pirineu. El grup està encapçalat per Dolors Català (presidenta), Montse Cardona (vicepresidenta), Mònica Pont (secretària), i Maria Àngels Prat (tresorera). Pel que fa a les vocals, a banda d'Urgell Isús, també hi són presents Marcel·la Otamendi, Maria Casòliva, Carme Dalmau, Ester Gomis, Maria Àngels Cácerles, Isabel Castanyer i Anna Espelt. Les components representen tots els territoris catalans (Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Alt Pirineu, Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona).

Amb la creació d’aquesta nova entitat, el grup de dones vol incidir en les polítiques del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i "estar present en les diverses taules sectorials per tal de professionalitzar la seva activitat i apoderar les dones del sector primari". Per tal d’aconseguir els objectius fixats, l’associació realitzarà diverses activitats, des de l’organització d’estratègies de treball fins a accions de sensibilització o programes formatius.

Impuls des de les Escoles Agràries

El projecte ja es va posar en marxa aquest any passat, quan el grup va presentar-se a les xarxes socials mitjançant un compte d’Instagram. Tot i això, segons expliquen elles mateixes, la idea de crear una associació d’aquestes característiques ja havia sorgit 10 anys enrere, al 2008, quan l’Escola Agrària de Monells (Baix Empordà) va agrupar 12 dones catalanes del sector primari i va organitzar un viatge a Zumaia (Euskadi) per conèixer la potència de l’associacionisme de la dona rural basca. Allà, van veure "com era d’important l’apoderament i l’associacionisme femení" al País Basc.

Des de llavors, cada any s’han fet estades per conèixer projectes emprenedors liderats o cotitulats per dones: Navarra (2011), Pallars (2012), Ripollès (2013), Empordà (2014), Solsonès (2015), Cantàbria (2017), Cerdanya (2017), Menorca (2018) i Terres de l’Ebre (2018). En cadascuna d’aquestes trobades, el grup va anar creixent en nombre de dones i en coneixements. L’any 2015 a Solsona es va veure la necessitat d’aprofitar les xarxes socials, per aconseguir que l’intercanvi fos permanent i no ocasional, i van crear un grup de WhatsApp per compartir informació sobre cursos, fires, jornades, trobades, interessos personals i dubtes. A partir d’aquell moment, i gràcies a la iniciativa de les Escoles Agràries de l’Empordà, el Solsonès i el Pallars, es va començar a gestar el grup, que ara s’ha acabat convertint en associació.

La presència a internet i a les xarxes es concreta en l'existència d'un bloc a internet i els comptes propis a Instagram, a Facebook i a Twitter i amb el nom @donesmonrural. Paral·lelament, s'ha obert un formulari d’inscripció per a les dones que s'hi vulguin sumar.

  • Reunió de la primera junta de l'Associació de Dones del Món Rural de Catalunya
    Reunió de la primera junta de l'Associació de Dones del Món Rural de Catalunya
  • Creació de l'Associació de Dones del Món Rural de Catalunya
    Creació de l'Associació de Dones del Món Rural de Catalunya

Mostrar formulari de contacte