Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Neixen deu polls de voltor negre a la colònia prepirinenca de Boumort el 2019, una xifra rècord

Neixen deu polls de voltor negre a la colònia prepirinenca de Boumort el 2019, una xifra rècord

El grup compta ja amb més de 60 exemplars a la zona, gràcies al programa de reintroduccions iniciat l'any 2007. Hi ha 20 parelles formades
Voltor a la serra de Boumort
30/05/2019 19:25

Deu polls de voltor negre han nascut aquest 2019 a la colònia de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, al Prepirineu occidental català, dos més que el 2018. La xifra suposa un rècord des que el 2007 van començar les reintroduccions de voltors negres per crear un nucli reproductor en l'àmbit pirinenc, i d'ençà que el 2010 va néixer el primer poll en un niu de Boumort. Des de llavors s'ha registrat gairebé mig centenar de naixements de voltor negre en aquesta colònia, encara que mai n'hi havia hagut tants en un sol any.

El grup compta ja amb més de 60 exemplars residents al Prepirineu català, que s'ha convertit en l'única zona d'Europa on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de rapinyaires necròfags: el voltor comú, el negre, l'aufrany i el trencalòs.

La colònia de Boumort és fruit de l'esforç conjunt d'una sèrie d'organismes i associacions que, a iniciativa de GREFA, van apostar per aquest projecte de reintroducció d'un rapinyaire necròfag inclòs al Catàleg espanyol d'espècies amenaçades.

Tercera generació de voltors negres

La colònia prepirinenca compta ja amb més de 60 exemplars residents i 20 parelles formades. De les 14 parelles que han fet posta el 2019, deu han aconseguit que neixin els seus polls. Aquesta espècie cria un únic poll per any. Quatre de les parelles que han criat estan formades íntegrament per voltors negres reintroduïts a través del projecte. Tres les componen un exemplar reintroduït i un altre procedent d'una colònia diferent de l'espècie. Les tres parelles restants compten amb una au reintroduïda i una altra ja nascuda a la colònia de Boumort.

Es dóna la circumstància que un dels nous polls de 2019 és de tercera generació, és a dir, és fill d'una femella nascuda a Boumort, la progenitora de la qual també ja va veure la llum en aquest mateix espai. Properament, als voltors negres nascuts a Boumort se'ls col·locarà un emissor GPS per poder seguir els seus moviments quan comencin a volar i abandonin el niu.

Una gran població europea

La presència de les quatre espècies de voltors presents al continent (voltor negre, voltor comú, trencalòs i aufrany) suposa un atractiu poderós per al creixent nombre de fotògrafs i amants de la natura que visiten la zona i contribueixen al seu desenvolupament sostenible.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat. GREFA, TRENCA i Natura Rural participen en l'assessorament i l'execució del projecte, juntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L'Obra Social "la Caixa", REE i Fundació Biodiversitat participen de manera destacada en el finançament del projecte.