Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Neixen quatre cadells d'ós bru a Parc Natural de l'Alt Pirineu

Neixen quatre cadells d'ós bru a Parc Natural de l'Alt Pirineu

Les cries s'han localitzat a la vall de Cardós i a Alt Àneu Durant el 2013 es van identificar 25 óssos al Pirineu
Ós bru - Aubèrta
08/08/2014 16:19

El Departament d'Agricultura ha confirmat que l'equip de seguiment de l'ós bru ha detectat aquest any quatre cries noves al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Probablement són filles de les ósses Caramella i Caramelita: cadascuna hauria tingut dos cadells. Les fotografies captades per les càmeres automàtiques situen Caramelles amb els seus dos cadells a l'Alt Àneu, mentre que Caramelita va ser localitzada a la Vall de Cardós.

Segons el departament, encara és molt aviat per poder determinar quin sexe tenen aquestes quatre cries i el seu progenitor, tot i que sembla que podria tractar-se de Pyros. S'estima que actualment la població pirinenca és d'entre 31 i 35 óssos. Pyros és el progenitor directe o indirecte del 75% dels cadells que han nascut al Pirineu, i de la totalitat dels que han nascut els últims 5 anys. Aquest mascle va ser alliberat el 1997, es calcula que té uns 27 anys, i com que l'edat mitjana de vida d'un ós és d'uns 30 anys, està arribant al final de la seva vida.

La població pirinenca s'estima que és d'entre 31 i 35 óssos. Durant el 2013 es van identificar 25 exemplars, als quals s'han de sumar els cinc nous cadells (l'osseta Auberta, ubicada a la Vall d'Aran, més aquests 4 cadells localitzats al Parc Natural de l'Alt Pirineu). Aquest 2014 s'ha certificat la mort de Balou, que es va trobar fa uns mesos a França.

Durant el 2013, es van identificar 25 óssos al Pirineu: 8 femelles adultes, 2 femelles subadultes, 6 mascles adults i 3 mascles subadults, 3 subadults de sexe indeterminat i els tres cadells nascuts durant l'any. Amb l'excepció de Balou, que es va reproduir mai, els altres mascles adults són tots fills o néts de Pyros, aspecte que posa en risc la variabilitat genètica de la població a mitjà termini. Dos dels mascles estan al Pirineu atlàntic i la resta de la població és al Pirineu central. A Catalunya se'n van detectar 15 exemplars (11 al Pallars i 6 a l'Aran).