Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Nova edició del cicle 'Parlem d'Història', a l'Espai Ermengol

Nova edició del cicle 'Parlem d'Història', a l'Espai Ermengol

Al llarg d'aquest mes, els dimecres i dissabtes al vespre, hi haurà xerrades i activitats familiars sobre el passat de la Seu i de l'Alt Urgell. El programa es completarà amb dues sortides guiades, els dies 5 i 9 de juny
Cartell de 'Parlem d'Història'
03/05/2019 18:51

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell endega la setmana vinent una nova edició del cicle ja consolidat Parlem d’Història que s’anirà desenvolupant durant cinc dies del mes de maig i dos dies del mes de juny. El cicle es compon enguany de 4 xerrades, 1 activitat familiar i 2 visites guiades.  

La primera sessió tindrà lloc dimecres 8 de maig amb la xerrada Anton Fiter i Rossell i el Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra, a càrrec d'Albert Villaró. Precisament enguany, amb motiu del 600 aniversari del Consell de la Terra d'Andorra, Villaró ha preparat una nova edició d'aquest text, el principal referent de la història institucional del Principat.

Dimecres dia 15 serà el torn de Pau Chica que oferirà la comunicació Alturgellencs als camps nazis, resultat d'un treball encarregat per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, en el qual s'identifiquen per primera vegada les persones de la comarca que van ser internades als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial, així com les seves circumstàncies personals, vinculacions polítiques i situacions que van viure durant la seva captura, estada i mort o alliberament als camps.

Dissabte dia 18, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el cicle continuarà amb una activitat familiar titulada Descobrim el Museu de la Ciutat, a càrrec de Pilar Aláez, durant la qual els infants descobriran l'Espai Ermengol, les seves obres més singulars i els principals continguts.

Dimecres 22 de maig, Lluís Obiols oferirà la xerrada Jeroni Grau i el seu "manual d'instruccions" per governar la Seu de l'any 1570, un treball que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, en el qual es presentarà l'edició d'un text fonamental per al coneixement de la institució municipal en època moderna.

Dimecres dia 29 el cicle continuarà amb la xerrada Seduïdes i abandonades. Les falses promeses de matrimoni a l'Alt Urgell al segle XVII, a càrrec de Carmen Xam-mar Alonso. S'hi exposaran diferents casos d'enganys interessats a les noies del segle XVII, conservats a la documentació judicial i coneguts a partir d'interrogatoris a testimonis i declaracions de víctimes i acusats.

El cicle finalitzarà amb dues sortides guiades. La primera se celebrarà el 5 de juny (dimecres) amb el títol Bisbes i vescomtes. Caminant de la Seu a Ciutat, que sortirà de l'Espai Ermengol i arribarà a Castellciutat, guiada per diversos membres de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell. La segona, diumenge 9 de juny, s'anomena La Seu medieval amb vista de nen, i consistirà en un recorregut pel centre històric de la ciutat guiat per diferents nens i nenes de la Seu.

Totes les activitats tenen el mateix horari i ubicació (a les 8 de la tarda a l'Espai Ermengol), excepte les dues activitats infantils, que se celebraran a les 5 de la tarda (el dia 18 de maig) i a les 12 del migdia (el dia 9 de juny).