Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Nova moció de Compromís al ple de Peramola sobre els camins públics

Nova moció de Compromís al ple de Peramola sobre els camins públics

El text proposa que tots aquells propietaris que en tinguin dins de les seves finques "puguin regularitzar la seva situació", tot fent una modificació als registres públics
Peramola
24/02/2020 11:58

El grup de Compromís X Peramola ha presentat a l'Ajuntament peramolí una moció, per debatre al proper plenari, sobre "la desafecció de camins públics" al terme d'aquest municipi. El text demana que els propietaris que ho demanin puguin fer una desafecció semblant a l'aprovada al ple de dimarts passat per a un d'aquests camins.

Segons explica en el text el regidor de Compromís, Toni Mas, l'objectiu és "que tots aquells propietaris que puguin tenir camins públics a les seves finques i desitgin desafectar-los sense cap perjudici pel domini públic, puguin regularitzar la seva situació, tot fent les oportunes modificacions als registres públics en els quals qualsevol propietari s'ha de sustentar per acreditar aquesta qualitat, i si és necessari davant dels tribunals si es produeix una agressió". La modificació, segons Mas, s'hauria de fer tot sol·licitant al Cadastre, de part de l'Ajuntament, la representació gràfica del camí desafectat i esmentat-hi la modificació a l'històric judicial al registre de la propietat corresponent, que en el cas de Peramola és el de Solsona.

Compromís ha justificat aquesta petició en referència a l'aprovació, al plenari d'aquest mes, de la desafecció d'un camí que forma part d'una finca privada i que s'havia fet servir per a l'extracció de fusta de la mateixa finca. En el text, el grup de l'oposició reitera novament el seu rebuig al fet que les tasques de secretària i d'arquitecte municipal de Peramola no estiguin ocupats per funcionaris de carrera i asseguren que en l'acord de desafecció "no s'hi adjuntava cap informe topogràfic realitzat per un tècnic competent en la matèria, ni l'històric judicial de les finques on el camí a desafectar podria aparèixer com a limítrof". Al respecte, Toni Mas afirma que "els camins públics estan exempts de registre i només mostren rastres de la seva presència als Registres Públics com ara el Cadastre sota sol·licitud explícita del propietari de les finques del costat, o de l'Ajuntament mateix". Mas també opina que la providència d'alcaldia incorporada a aquest expedient "és un tràmit sense justificació legal".

La moció també afirma que "a Peramola, i a d'altres municipis del territori, la conflictivitat per l'ús de camins i l'alteració de límits són fets desgraciadament habituals", i al respecte, fa al·lusió al cas de la muntanya de Tor. La formació socialista també es refereix novament al seu rebuig a la concessió de nous permisos per a la instal·lació de granges de porcs al municipi.

Valoració de l'equip de govern

En anteriors ocasions, l'equip de govern de Peramola ja ha defensat la legalitat de les actuacions denunciades per Compromís i ha assegurat que no té problema a seguir donant resposta a les mocions o qüestions que presentin. Pel que fa al camí al qual fa referència aquesta darrera moció, l'alcaldessa, Gemma Orrit, ha sostingut que en aquest cas es tracta d'un camí que es va fer expressament per al transport de fusta a dins d'una finca privada i que mai ha tingut la qualificació de pública. Alhora, Orrit defensa que a Peramola no s'ha privatitzat "mai" cap camí i que ja estan treballant per configurar el catàleg de camins "quan es pugui i hi hagi pressupost per fer-ho". I pel que fa als purins, la batllessa recorda que "l'Ajuntament no és competent en aquest tema, perquè depèn del Departament d'Agricultura de la Generalitat", i el consistori es limita a complir allò que determina la llei.

Quant al funcionament de l'Ajuntament, Gemma Orrit afirma que la secretària interventora "té totes les funcions que ha de tenir per signar tota mena de documents i per fer tota mena d'informes, i no està fent res que no li pertoqui"; i que, pel que fa a l'arquitecte municipal, l'ajuntament té aquesta figura "com la majoria de petits municipis" que per motius purament econòmics no poden tenir-ne un amb plaça de funcionari, i que per això mateix s'han adherit a la iniciativa del Consell Comarcal de crear la figura de l'arquitecte comarcal, plaça que s'ha de cobrir de manera imminent. Actualment, l'Ajuntament de Peramola està format per 6 regidors d'Units per Peramola-AM, que governa amb majoria absoluta, i 1 regidor de Compromís.