Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Nova suspensió de l'inici de la vista judicial pel 'cas BPA'

Nova suspensió de l'inici de la vista judicial pel 'cas BPA'

Un dels advocats ha presentat una recusació contra el president i dos membre més del Tribunal de Corts, en no considerar-los idonis per jutjar els fets. Tal com ja va passar al gener, en pocs minuts el judici ha quedat ajornat 'sine die'
Vista judicial pel 'cas BPA', a l'edifici Prada Casadet (Foto: ACN)
17/09/2018 17:55

Represa estranya del judici per la primera de les causes del ‘cas BPA’. La vista s’ha tornat a posar en marxa aquest dilluns, després d'haver quedat ajornat de manera exprés ara fa només vuit mesos, però al cap de pocs minuts s’ha tornat a suspendre. Un fet que ja s'havia produït a l'inici del judici, l'hivern passat.

El president del Tribunal de Corts andorrà, Josep Maria Pijuan, ha justificat aquesta segona suspensió immediata perquè, segons ha explicat, un dels advocats de la defensa de 25 dels acusats, Josep Anton Silvestre, ha presentat un escrit de recusació contra ell i dos membres més del tribunal. Concretament, el lletrat qüestiona la idoneïtat d’aquestes tres persones per continuar en el cas, tot i que no n'han transcendit els motius. El tribunal ho ha rebutjat i, per aquest motiu, ara haurà de ser el Tribunal Superior el que es pronunciï sobre aquesta qüestió. Fins aleshores, el judici ha quedat ajornat novament sense que s'hagi fixat una data per tornar a reprendre'l.

Pijuan ha iniciat la vista a les 10 del matí informant de l’escrit de recusació, presentat divendres passat. Ja en el marc del debat de les qüestions prèvies, el passat mes de gener i poc abans de la primera suspensió del judici, es va produir un moment de tensió entre l’advocat Silvestre i el president del tribunal quan el primer va posar en dubte el procés de transmissió de les proves. Tot i això, el lletrat defensor no ha volgut fer declaracions aquest dilluns sobre el seu escrit de recusació.

Mentrestant, l’advocat Jesús Jiménez, que representa l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, ha explicat a l'ACN que si el Tribunal Superior acabés resolent a favor de Silvestre, s’haurien de substituir els membres del tribunal afectat i que, en cas contrari, es mantindrien els actuals.

Blanqueig de la trama de Gao Ping

La primera de les causes de BPA que arriba a judici és la que investiga el possible blanqueig de capitals provinent d’una suposada organització de tràfic de persones liderada pel xinès Gao Ping, en la qual s’haurien evadit presumptament prop de 70 milions d’euros mitjançant l’empresari valencià Rafael Pallardó.

La vista d’aquest dilluns s’ha celebrat vuit mesos després que, el passat mes de gener, arrenqués el judici amb el debat de les qüestions prèvies, entre les quals figuraven la demanda d’expulsar de la causa al Govern, que hi actua com a acusació particular, i als accionistes minoritaris de l’entitat.

Acceptada la presència del Govern com a part

El primer ajornament de la vista oral es va dur a terme amb l'objectiu de reprendre el judici un cop hi hagués una resolució sobre la continuïtat del Govern andorrà i els actors civils en la causa. En aquest sentit, després d'analitzar els diversos recursos presentats per les defenses a tribunals superiors al de Corts, el Constitucional n'ha legitimat la presència aquesta setmana passada. Aquest fet implica que els lletrats dels processats han esgotat el recorregut judicial a Andorra i només poden optar per fer arribar les seves peticions relacionades amb aquest tema al Tribunal d'Estrasburg.