Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Oferta cultural de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell durant el confinament

Oferta cultural de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell durant el confinament

L'equipament urgellenc va obrir la diada de Sant Jordi diversos recursos vinculats al llibre. Es tracta de dues exposicions, un recorregut per la diada de Sant Jordi a través de la premsa històrica comarcal, un taller didàctic i una recomanació bibliogràfica
Lletres d'ahir i d'avui
29/04/2020 18:55

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell va obrir coincidint amb la diada de Sant Jordi un conjunt de recursos elaborats per la institució vinculats a l’univers del llibre des d’un punt de vista patrimonial, didàctic, informatiu i lúdic. Es tracta de dues exposicions, un taller educatiu, un recorregut per la premsa comarcal i una proposta bibliogràfica.

Pel que fa a les exposicions, l’Arxiu Comarcal ofereix la iniciativa “Lletres d’Ahir i d’Avui”, organitzada i produïda conjuntament amb el Col·legi de Dissenyadors Gràfics de Catalunya i el Bisbat d’Urgell i inaugurada l’any 2015. Es tracta d’una mostra sobre el patrimoni manifestat a través de la grafia de les lletres que es conserven en documents i peces d'art històriques i de gran valor, com el Beatus, el Missal de Galceran de Vilanova i el Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitats de la Ciutat d'Urgell. També s'hi pot trobar un recull de lletres i signes quotidians que es poden trobar als carrers, camins o espais naturals de la nostra comarca.

La segona exposició, “Herois i Superherois del còmic”, constitueix, probablement, una de les activitats de difusió més importants realitzades mai a la Seu d’Urgell pel que fa tant al volum com al nombre de visitants. Coproduïda conjuntament amb el Museu Fàbrica Reig de Sant Julià de Lòria, l’exposició reuneix més de 400 objectes al voltant del còmic en les seves diferents manifestacions artístiques (cinema, literatura, còmic) procedents de l’extraordinària col·lecció del cinèfil alturgellenc Josep Benavent.

Un altra proposta és un taller de pega d’ametller per a l’enquadernació de llibres i documents, iniciativa didàctica produïda i oferta per l’Arxiu Comarcal, en especial, durant la commemoració anual del Dia de l’Arbre. El vídeo reconstrueix el procés d’elaboració d’una pega natural a partir de la resina de l’ametller a través del testimoni d’un veí del poble d’Oliana, Enric Esteve, i que s’utilitzava en el procés d’enquadernació tant de llibres com de documents.

El quart recurs recull una pinzellada històrica de testimonis de la celebració de la diada de Sant Jordi a través de la premsa comarcal on destaca, especialment, la històrica publicació Cadí i, més recentment, la revista Portal o el butlletí de l’antic Centre d’Estudis de l’Alt Urgell (CEAU), però també altres revistes com Lo Banyut, Parlem, Celsona informació o l’Espunyola. Un elenc de publicacions locals d’arreu de la comarca i destinades a tots els públics, des de l’escolar fins a la tercera edat.

L'oferta la tanca una recomanació bibliogràfica de l’equip de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.