Onze medalles per a formatgeries de l'Alt Urgell al 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Les formatgeries de l'Alt Urgell han rebut un total d'11 medalles al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que aquest 2019 celebra el seu 25è aniversari. Enguany s'han lliurat 42 premis repartits entre 14 categories, dues més que els anys anteriors.
Castell-Llebre (Peramola) ha guanyat 3 medalles: or en la categoria de matons, recuits i brossats; or també pel formatge Teo en categoria llet de cabra, quallada àcida; i plata amb El Rulo en formatges amb condiments.
Mas d’Eroles (Adrall) ha rebut la medalla de plata pel formatge Ermesenda en la categoria de llet de vaca quallada enzimàtica; i una altra plata pel Pla del Cim, en categoria de llet de vaca quallada mixta-pasta tova.
L’Abadessa (la Seu d'Urgell) ha guanyat la medalla d’or pel Bruna en categoria llet de vaca quallada mixta-pasta tova; i plata pel formatge L’Avi en pasta cuita.
També hi ha hagut dues medalles per a L’Oliva (Oliana): plata per Lo Coscollet en cabra quallada àcida, i bronze per Lo Roc Roi en cabra quallada enzimàtica.
Finalment, Cal Majuba (Alàs) ha obtingut la medalla de plata en formatges frescos. I La Reula ha rebut novament la medalla d’or en la categoria de iogurts i llets fermentades.
El Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 2019 també ha lliurat medalles d'or a Casa Mateu (Tou) i Mas Marcè (Martí), en llet d'ovella, quallada mixta, pasta tova, i a la Formatgeria de Tòrrec en formatges frescos. La Formatgeria La Xiquella ha sumat tres dels principals guardons en llet de vaca, quallada enzimàtica (Xiroi), en formatges amb condiments (Basalt) i en pasta cuita (Saüll). La formatgeria Olano ha guanyat en la categoria de tupí o Gaztazarra; la Formatgeria Reixagó ha estat la triada en formatges blaus (Blau de Jutglar), mentre que la Ferme du Bignau ha estat premiada en llet de cabra, quallada enzimàtica (Tomme d'Aydius). En llet de cabra, quallada mixta, pasta tova s'ha imposat la Formatgeria Taüll (Craba). Finalment, la Formatgeria El Miracle ha estrenat la seva participació a la fira urgellenca amb una medalla d'or en la categoria de llet d'ovella, quallada enzimàtica, pasta dura (El Claustre).
Lliurament del Premi Amic del Formatge
Abans del lliurament d'aquests premis s'ha concedit el Premi Amic del Formatge en reconeixement una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany, tot coincidint amb el 25è aniversari de la Fira i Concurs, s'ha concedit a Salvador Maura, principal impulsor del certamen temàtic (que es va estrenar l'any 1995) i màxim responsable d'aquest esdeveniment fins al 2004. Actualment, a més a més, Maura és el responsable de la Formatgeria i Espai de Tast Mas d'Eroles, a Adrall, i té el títol de Mestre Artesà Alimentari. Al llarg dels darrers anys ha guanyat diverses medalles en el concurs que ell mateix va idear.
El guardó consisteix en el cartell emmarcat de la Fira de Sant Ermengol d’enguany i ha estat lliurat per l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, que ha lloat “les seves bones idees, valentia per entomar-les i tenacitat per dur-les a la pràctica, sense parar d’innovar” de Salvador Maura. De la seva part, l'homenatjat ha manifestat la seva satisfacció perquè la Firma de Formatges hagi esdevingut “patrimoni de la Seu d’Urgell” i que "els urgellencs i urgellenques se l’hagin fet seva”.
Enguany al concurs s’hi han presentat un total de 175 formatges artesans procedents de tota la serralada pirinenca. El jurat d’aquest concurs, format per 60 experts, entre tècnics, elaboradors, distribuïdors, restauradors i periodistes, han tastat i valorat tots els productes.
Galeria d'imatges del lliurament de premis del 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
Galeria d'imatges del lliurament del Premi Amic del Formatge 2019 a Salvador Maura
Galeria d'imatges dels formatgers de la Fira de Sant Ermengol