Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / País Rural es reuneix amb Quim Torra per exposar-li les seves reivindicacions

País Rural es reuneix amb Quim Torra per exposar-li les seves reivindicacions

La nova associació demana la creació d'un Estatut del Municipi Rural per poder tenir més autonomia en la gestió a nivell local. A la reunió hi han pres part Carles Isús i Francés Boya, dos dels vicepresidents de l'entitat
Reunió de Quim Torra amb la plataforma País Rural (Foto: Aleix Serrahima)
30/07/2020 17:20

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dimecres amb representants de la Plataforma País Rural, en la primera trobada des que s'ha constituït com a associació aquest moviment sorgit en resposta al no ajornament de l'Agència de la Natura de Catalunya per part del Parlament. L'entitat neix amb l'objectiu principal de defensar l'autonomia dels municipis rurals i el seu model econòmic i social.

A la reunió hi van participar bona part dels responsables escollits en la recent constitució de País Rural, encapçalats pel seu president, Josep Maria Vila d'Abadal, i els vicepresidents Francés Boya (síndic d'Aran), Carles Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà), Josep Tarín (alcalde de Talamanca) i Just Serra (president de Boscat). També hi van prendre part el tresorer, Marc Francesch (membre de l'Associació de Càmpings de Tarragona) i el secretari, Àlex Serrahima.

Des de País Rural han valorat que en aquesta recepció per part de Quim Torra hi ha hagut "plena sintonia en la diagnosi" dels problemes d'aquests municipis, en qüestions com ara que cal donar suport al sector primari (agricultura, ramaderia i silvicultura), recuperar l’equilibri territorial, connectar el país amb un xarxa d’infraestructures i comunicacions (com ara que la fibra òptica arribi a tot arreu) i que el món rural tingui uns bons serveis bàsics com ara en educació o en pediatria.

Tot i això, la nova associació creu que cal anar més enllà i per això ha demanat a Torra que es valori més els territoris rurals i les aportacions que poden fer també al món urbà. Concretament, aposten per la creació d’un Estatut del Municipi Rural, una "llei marc que doni possibilitats de desenvolupament al territori, per evitar, entre d’altres qüestions, el despoblament".

Acabar amb els greuges, el desequilibri i el despoblament

País Rural es va crear el passat dia 18 amb una assemblea fundacional celebrada a Montblanc. Està formada per ajuntaments, empreses, associacions i ciutadans que reclamen que els municipis rurals puguin definir, projectar i executar les seves pròpies polítiques pel que fa al funcionament quotidià i a la gestió del medi natural, "en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya però de forma autònoma".

El nou moviment vol acabar així amb "els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural" causats en part per polítiques pensades des d'una perspectiva exclusivament urbana. Per això, reivindiquen "un país on es pugui gaudir dels mateixos serveis (públic i privats) en tots els municipis".