Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Pep Coll guanya el Sant Jordi amb una novel·la sobre la dramàtica vida de Bernadette de Lourdes

Pep Coll guanya el Sant Jordi amb una novel·la sobre la dramàtica vida de Bernadette de Lourdes

17/12/2007 10:55

El jurat de la 48a edició del premi Sant Jordi ha decidit guardonar Pep Coll (Pallars Jussà, 1949) per 'Les senyoretes de Lourdes', una novel·la on s'explica la vida de Bernadette, la jove a qui se li apareixia la imatge d'una Mare de Déu en una cova on més tard es convertiria en un important lloc de pelegrinatge. 'És una història humana molt dramàtica', explica l'autor, on es parla de com algunes persones van voler treure profit fins l'últim moment de les seves visions i al mateix temps ofereix una 'visió femenina' de la religió. Casualment, l'obra finalista d'aquest any, una 'opera prima' de Maria Dolors Farrés (Vic, 1962) també gira al voltant de la religió. Sota el títol provisional 'L'hora quieta', l'obra se situa en un monestir osonenc de Sant Llorenç de Munt al segle XIV i recull la història d'amor entre dos frares de l'orde que hauran de viure en secret la seva homosexualitat. El premi, dotat amb 60.000 euros i el finalista, amb 10.000, s'ha lliurat aquest divendres, en el transcurs de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, que en aquesta 57a edició s'ha celebrat a Reus.
Un total de 27 originals, quatre menys que l'any passat, optaven al Premi Sant Jordi que convoca cada any Òmnium Cultural i Fundació Enciclopèdia Catalana. Les dues obres guardonades sortiran publicades la pròxima primavera amb el segell d'Edicions Proa. A banda de compartir una temàtica religiosa, ambdues ofereixen també múltiples punts de vista de la mateixa història, que completen la visió del lector. Pep Coll ha optat per utilitzar els números de capítols imparells, mentre que Maria Dolors Farrés utilitza la cursiva.

A 'Les senyoretes de Lourdes', Pep Coll parla un cop més de les terres dels Pirineus però des de l'altre costat de la frontera. L'autor de llibres com 'El segle de la llum' o 'El salvatge dels Pirineus', ha volgut omplir de 'drama' i 'humanisme' la vida de Bernadette, una 'víctima innocent' que durant 21 anys va viure un autèntic calvari, a partir del moment en què es va conèixer que tenia visions d'una Mare de Déu en una cova, a qui ella anomenava 'allò' perquè inicialment no sabia de què es tractava.

Un dels drames de la seva història es troba en el fet que, a pesar de que ella era una nena malaltissa, que preferia estar amagada, la seva història va acabar agafant tanta fama que fins i tot en els últims dies de la seva vida –va morir a l'edat de 35 anys- se li tallaven els cabells com a relíquies. 'Li van treure tot el suc', explica l'autor, i algun germà fins i tot va arribar a vendre algunes de les cartes que amb el seu mal francès escrivia a la família. Les anècdotes que surten al llibre són verídiques, si bé l'autor n'ha fet la seva interpretació.

Filla d'un moliner arruïnat, Bernadette va aconseguir despertar il·lusions, desenganys, enveges i odis però sobretot l'ambició del poder. Des de Roma, no els agradava que una jove analfabeta i sense misticisme digués que veia la Immaculada Concepció en algunes ocasions. Encara avui, segons l'autor, no veuen en bons ulls que els peregrins se submergeixin en les aigües de la font de la cova, com fan altres religions, on al cap de l'any acaben passant sis milions de creients.

La seva història té orígens populars i també 'femenins', afirma l'autor de la novel·la, on es dóna una visió 'femenina' de la religió -les malalties, la fecunditat, la cova i la irracionalitat-enfront del sentit masculí –el dogma, el poder i Roma-.

El llibre comença amb una narradora que decideix visitar el convent de Nevers on Bernadette descansa momificada dins una caixa de vidre. Un cop allà, exhorta la Santa perquè li explica la 'veritat' de la seva història i els secrets que li va confessar la Verge i que mai va relatar per tal de redimir-la d'aquest purgatori com és estar exposada davant de tothom amb un cos incorrupte. Bernadette accedirà al xantatge i li explicarà la seva història, recollida en els capítols parells de la novel·la. El jurat n'ha destacat la riquesa lingüística, amb la presència de formes dialectals i un vocabulari rural, i també la bona dosi d'intriga que es manté fins al final de la novel·la.

Pep Coll treballa de professor de Llengua i Literatura Catalanes a Lleida. Com a escriptor, ha conreat tota mena de gèneres en prosa, des del recull de llegendes del Pirineu, 'Muntanyes Maleïdes', a la narració breu, 'L'edat de les pedres'. Ha rebut el Premi Crítica Serra d'Or del 1993 per 'Què farem, què direm?' i també l'Octavi Pallissa d'Assaig del 1996 amb 'El segle de la llum', entre d'altres guardons.