Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Pep Riera i Andreu Ferré defensen que els pagesos catalans tindrien més possibilitat d'ajuts amb un Estat propi

Pep Riera i Andreu Ferré defensen que els pagesos catalans tindrien més possibilitat d'ajuts amb un Estat propi

Els activistes agraris exposen a la Seu que l'actual repartiment de fons per part del Govern espanyol perjudica clarament Catalunya. El col·lectiu Pagesos per la Independència recorda que el país és "contribuent net" a la Unió Europea
Pep Riera i Andreu Ferré, a la Seu
14/07/2017 19:40

L'activista agrari Pep Riera i Andreu Ferré, membres del col·lectiu Pagesos per la Independència, han exposat aquest divendres a la Seu els motius pels quals disposar d'un Estat propi seria beneficiós per al camp català. L'acte, organitzat per l'ANC Alt Urgell, s'ha dut a terme a la sala del Consell Comarcal.

Pep Riera, que va ser líder d'Unió de Pagesos durant més de dues dècades, ha expressat el convenciment que la pagesia catalana hi pot sortir guanyant amb la independència. De la seva part, Andreu Ferré ha exposat aquest argument amb dades i, entre d'altres, ha desmuntat l'amenaça de l'Estat espanyol i del PP quan "volen fer por" amb la possible pèrdua d'ajuts europeus, tot recordant que Catalunya "és contribuent net" a la Unió Europea i, per tant, rep menys diners que els que hi aporta.

A més a més, Ferré ha recordat que del repartiment dels ajuts de la UE a les comunitats autònomes se n'encarrega el Govern espanyol i que tradicionalment ha perjudicat Catalunya en favor d'altres territoris. Sobre aquest punt, ha assegurat que aquest greuge va ser especialment marcat en els Plans de Desenvolupament Rural 2007-2013, quan es va passar dels 455,1 milions de l'anterior sexenni a només 313,9 milions, mentre que per a l'actual període 2014-2020 la xifra, tot i recuperar-se, es limita a 348,5 milions. Una reducció que, de fet, s'ha accentuat especialment amb l'entrada els darrers anys d'una desena més d'estats a la Unió Europea, tots ells menys desenvolupats, ja que això ha provocat que hi hagi menys partides per a Espanya i, especialment, per a Catalunya.

El també dirigent d'Unió de Pagesos ha anat més enllà i ha assegurat que en una Catalunya independent, sense haver de dependre del repartiment estatal, es podria arribar a triplicar els ajuts del PDR destinats als pagesos catalans al llarg de la propera dècada, fins arribar a disposar d'uns 2.400 milions d'euros i situar-se en termes semblants als dels estats europeus amb més renda per càpita. A més a més, s'ha mostrat convençut que el país en general té capacitat econòmica per superar una etapa provisional de no pertinença a la Unió Europea, precisament pel fet que no és considerat entre els territoris menys desenvolupats del continent i, per tant, aporta als pressupostos comunitaris més que el que en rep, a diferència d'altres comunitats com ara Andalusia o Extremadura, que són receptors nets.

Pep Riera i Andreu Ferré ja van ser la setmana passada a l'Alt Urgell per oferir aquest mateix col·loqui-debat a Oliana.