Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Peticions a Carles Puigdemont sobre el Sant Hospital de la Seu

Peticions a Carles Puigdemont sobre el Sant Hospital de la Seu

Compromís X La Seu demana que el centre sanitari recuperi el pressupost perdut i es tingui en compte les seves especificitats. La CUP vol que la Generalitat assumeixi la totalitat del deute i se'n traspassi la titularitat a l'ICS
Carles Puigdemont va visitar el Sant Hospital (Foto: Fundació Sant Hospital)
05/03/2016 13:45

Compromís X La Seu ha fet arribar al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, durant la seva visita a la Seu aquest divendres, l’acord al que es va arribar al plenari municipal urgellenc sobre la proposta de sol·licitar a la conselleria de Salut la recuperació gradual del pressupost retallat els últims anys a l’Hospital de La Seu.

Òscar Ordeig, portaveu de Compromís, va recordar a Puigdemont que "l’any 2009 el pressupost que el departament de Salut ingressava al centre sanitari era de 17,3 milions d’euros, mentre que el de l’any 2014 va ser de 13,8 milions d’euros". El grup municipal assegura que "en termes absoluts, s’ha perdut un 20 per cent dels diners traspassats”. En aquest sentit, el partit proposa recuperar els 3 milions de diferència durant els propers 3 anys.

El ple de la Seu va aprovar el passat 8 de febrer, a instàncies de Compromís, que el Sant Hospital, com a "hospital de muntanya" que dóna servei a un territori extens amb poca població, "no pot ser tractat de la mateixa manera que qualsevol altre centre hospitalari d’una gran ciutat i necessita una discriminació positiva". Per tant, es va acordar demanar una reunió urgent, que encara està pendent, entre l’actual conseller de Salut i tots els portaveus del consistori municipal per traslladar la preocupació per l’actual situació de l’hospital i demanar la recuperació gradual dels ingressos, amb la consegüent millora dels serveis sanitaris i d’especialitats.

Ordeig també mostra la seva preocupació per l'alt nivell d'endeutament del centre, que ascendeix fins als 12 milions d'euros. "Un alt palanquejament financer pot comprometre greument la viabilitat de la institució", afirma.

El portaveu de Compromís també va aprofitar l'avinentesa per denunciar que "les inversions a les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran, han disminuït un 80 per cent des del 2010, i que la política de recentralització de serveis públics aboca a una fractura territorial que ens afecta de ple". Segons indica el grup municipal en una nota de premsa, el president Puigdemont va rebre aquestes peticions amb voluntat de millora, assegurant des de la Generalitat s'augmentarà l'esforç econòmic en infraestructures físiques i de telecomunicacions als territoris de muntanya. Compromís espera que aquestes promeses es vegin complides i s’iniciïn ja en el present exercici de 2016.

Deute elevat

Per la seva banda, la CUP de la Seu d'Urgell ha tramès al president Carles Puigdemont una carta en què sol·licita que la Generalitat de Catalunya condoni el deute de la bestreta del Catsalut, de 3 milions d’euros, contreta pel Sant Hospital de la Seu d'Urgell. El grup municipal també sol·licita que l'administració catalana assumeixi el deute de la Fundació, que és de 12 milions d'euros. Finalment, el portaveu cupaire, Pau Lozano, insta a que el centre mèdic urgellenc passi a integrar-se a l'Institut Català de la Salut, amb una clàusula que estipuli que mai podrà ser privatitzat.

La CUP defensa "una sanitat 100 per cent pública, tant en la gestió com en la titularitat". Així mateix, advoca perquè es realitzi de forma transparent una auditoria del deute que estableixi de foma clara d'on prové i qui en té les responsabilitats. L'objectiu final seria "permetre recuperar la cartera de serveis perduts i augmentar la qualitat". En aquest sentit, el grup destaca que "la salut és un dret fonamental que qualsevol societat ha de garantir".

En la missiva, l'argumentació també defensa que "la sanitat pública, universal i de qualitat, és la manera de contribuir a un millor estat de salut de la població" i critica "el procés d’esquarterament, retallades i externalitzacions que el nostre país ha viscut els últims anys i que ha anat limitant l’accés a aquest dret a bona part de la ciutadania". La CUP subratlla que "si la situació ja és prou greu arreu del país, encara ho és més a les zones del Pirineu on s’hi ha anat reduint la cartera de serveis hospitalaris o retallant-se la freqüència, expulsant a la pràctica de la salut pública a molts veïns i veïnes, que també ho tenen més difícil per desplaçar-se".

Pel que fa a l'hospital urgellenc, el col·lectiu lamenta que la reducció de pressupost s’ha traduït en la reducció de treballadors i, de retruc, en la qualitat assistencial. A més a més, qüestiona la "nefasta" gestió els darrers anys "amb el deute més elevat d'un centre sanitari a Catalunya". Pau Lozano remarca: "la salut i la sanitat han de ser universals i per tant públics i exclosos de criteris mercantilistes i empresarials". I hi afegeix: "No ens serveix l’excusa de la crisi ni de la falta de diners en una societat en què el poder continua augmentant els seus beneficis exercici rere exercici i les institucions continuen desviant milions d’euros al mateix poder o a la construcció d’infraestructures inútils per al territori". A tall d’exemple, critica la inversió feta a l'Aeroport Andorra-la Seu d'Urgell.

Compromís de la Generalitat

Carles Puigdemont s'ha reunit aquest divendres amb els membres del Patronat de la Fundació Sant Hospital, acompanyat pel conseller de Salut, Toni Comín. Durant la trobada, va reiterar que la Generalitat és sensible a les peticions del territori i va avançar que flexibilitzarà el retorn dels 3,5 milions d’euros que el centre mèdic deu al Govern català en concepte de l’avançament aprovat el 2011, quan la Generalitat va donar el vist-i-plau a una bestreta de 4,5 milions. “Intentarem que el deute de l’hospital no posi en perill la viabilitat i sostenibilitat del servei”, va concloure.