Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / 'Pirineu amb el Sàhara' construirà una guarderia als campaments de refugiats del Tindouf

'Pirineu amb el Sàhara' construirà una guarderia als campaments de refugiats del Tindouf

El projecte ha rebut una important subvenció de la Diputació de Lleida
Poble Saharuí
18/01/2008 11:40

L’ONG ‘Pirineu amb el Sàhara’ ja pot tirar endavant el projecte de construcció d’una llar d’infants a la Wilaya de Smara, a la Daira de Hauza, ubicada als camps de refugiats del Tindouf. La iniciativa, pressupostada en més de cinquanta mil euros, ha aconseguit el suport econòmic de la Diputació de Lleida. L’ajut de 30.000 euros de l’ens provincial, que se suma al finançament aportat per l’Ajuntament de la Seu i per particulars sensibilitzats amb la problemàtica del poble sahrauí, fa possible l’inici immediat de les obres.

El president de l’ONG urgellenca, Miquel Colom, ha explicat que després de parlar amb membres del Frente Polisario, amb el governador de Smara i amb l’ajuntament de Hauza, i de contactar amb constructors i arquitectes de la zona, “ara només cal fer els darrers tràmits de construcció”. Colom ha deixat palès el seu agraïment per poder fer realitat en un termini de sis mesos “un petit gran somni que un grup d’urgellencs hem elaborat amb molt d’esforç, per tal de fer quelcom més pel poble sahrauí, que ens té una part del cor robat”.

El projecte de la ‘tarbilla’ sahrauí l’ha redactat l’arquitecte urgellenc Joan Gurrera, membre de ‘Pirineu amb el Sàhara’. La nova llar d’infants acollirà nens d’entre 0 i 3 anys. L’actual guarderia del poble pateix importants dèficits estructurals, agreujats per una pluja torrencial que el 2006 va inundar els carrers, cases, escoles i hospitals dels quatre campaments saharauís. Una nova situació de risc significaria la pèrdua total de la instal•lació. A més a més, l’edifici s’ha quedat petit per poder donar el servei adequat a la població infantil. El nou equipament atendrà tres-cents nens i nenes.

Miquel Colom considera que aquest tipus d’iniciatives solidàries són ‘imprescindibles’ tenint en compte la precarietat als campaments. “La situació al Sàhara es troba en un carreró sense sortida. La tercera trobada promoguda per Nacions Unides entre una delegació Frente Polisario i una marroquí, no ha portat a res, malgrat que els saharauís tan sols demanen una votació per l’audoterminació i asseguren que respectaran el resultat que en surti”, es lamenta el president de ‘Pirineu amb el Sàhara’.

L’ONG alturgellenca té una vintena de socis. L’entitat treballa per millorar la qualitat de vida del poble sahrauí, i duu a terme campanyes de sensibilització, de recollida de material i d’acolliment d’infants. La Seu és la ciutat de Catalunya amb major nombre d’acollides per ràtio de població.