Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Planten 9.000 arbres fruiters a prop d'Isil per "millorar l'hàbitat de l'ós"

Planten 9.000 arbres fruiters a prop d'Isil per "millorar l'hàbitat de l'ós"

Segons la Fundación Oso Pardo i Endesa, impulsors la mesura, l'objectiu és que els plantígrads tinguin més aliment a l'abast. Creuen que així es poden reduir els atacs contra el bestiar
Plantació de fruiters a Isil (Foto: ACN)
30/05/2019 19:05

La Fundación Oso Pardo, recolzada per la multinacional elèctrica Endesa, han finalitzat aquest dijous la plantació de 9.150 arbres fruiters prop d'Isil, al Pallars Sobirà "per millorar l'hàbitat de l'ós bru". Es tracta de cirerers, pomers bords, moixeres, gerds i púdols. Tots ells, provinents de la recollida de llavors que es va fer mesos enrere, escollits per "l'interès tròfic que suposen per als óssos del Pirineu", i que es van fer créixer al Viver de Forestal Catalana de Tremp.

En el cas de les pomeres s'han fet empelts amb 30 varietats locals. S'han escollit les espècies més productives de material vegetal recollit per experts en la producció de pomers tradicionals injectats. Aquesta actuació, afirmen, ha de "contribuir a minimitzar els danys al sector ramader" perquè s'ampliarà l'alimentació que tenen a l'abast dels plantígrads i creuen que així hi haurà menys atacs contra el bestiar.

Experiències similars en altres indrets, segons la fundació i Endesa, "han demostrat que l'abundància de fruiters a l'estiu millora el moviment dels individus i evita, per altra banda, l'acostament a zones on la presència humana és més habitual". Maria Gómez, coordinadora de projectes forestals d'Oso Pardo, ha explicat a l'ACN que aquest projecte va començar fa tres anys amb la recol·lecció i classificació de les llavors. En total es van recollir 180 quilos de fruita de zones d'hàbitat d'ós bru. Gómez ha dit que les plantes procedeixen de llavors autòctones de la zona amb l'objectiu de "maximitzar l'èxit de la plantació".

Aquests 9.150 fruiters s'han plantat amb 7 punts diferents de la vall de Bonabé per tal de distribuir l'aliment en una extensió gran de territori i no concentrar-lo en un sol punt. La plantació s'ha fet en detectar la manca de fruits carnosos per l'alimentació de l'ós a les muntanyes del Pallars. Amb els cirerers s'aconsegueix, diuen, "que l'ós tingui aliment durant la primavera, amb els púdols durant l'estiu i amb els pomers que s'allargui aquest recurs alimentari fins ben entrat l'hivern".

Concrentració d'óssos al Pallars Sobirà

Immaculada Ordóñez, tècnica de biodiversitat d'Endesa, ha explicat que han finançat el projecte dins del Pla de Biodiversitat de la companyia, perquè l'empresa elèctrica vol "ajudar consolidar el futur dels ossos al Pirineu" i a fer que estiguin més concentrats en aquesta zona del Pallars Sobirà.

Els encarregats de la plantació dels fruiters han estat personal contractat per aquestes tasques i alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals de València d'Àneu. S'han plantat en terrenys comunals de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alòs gràcies a acords de custòdia.