Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Ple de cloenda de la legislatura a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Ple de cloenda de la legislatura a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

La sessió d'aquest dilluns ha estat marcada pel balanç de l'alcalde, Albert Batalla, i de diversos regidors que tenen previst no continuar al consistori. Aprovada la incorporació de Castellciutat al pla d'ajuts per a la millora de façanes i porxos
Últim ple ordinari de la legislatura 2015-2019 a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
07/05/2019 12:50

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha celebrat aquest dilluns l'últim ple ordinari d'aquesta legislatura abans de la celebració de les eleccions municipals, el 26 de maig vinent. En espera que es constitueixi la propera corporació municipal, aquest era el darrer plenari per al fins ara alcalde de la ciutat i per a diversos regidors, tant de l'equip de govern com de l'oposició, que tenen previst no continuar al consistori la legislatura vinent, ja sigui perquè no es presenten a les eleccions o bé perquè no hi concorren en llocs rellevants.

Per això, al final del ple, Albert Batalla va fer un agraïment públic a la resta de regidors, als treballadors municipals i a tots els veïns i veïnes que han col·laborat en el funcionament de la ciutat "en uns anys complicats, de crisi econòmica i de pressió des de les administracions superiors, i en què l'Ajuntament ha mirat d'estar a l'alçada". L'actual alcalde va fer un agraïment especial als tinents d'alcalde Jesús Fierro i Anna Vives per la seva feina al llarg dels darrers anys "en una ciutat que no s'atura i que cal fer evolucionar".

El també exdiputat al Parlament va tenir un record especial per a la seva família, "pel seu suport incondicional", i n'ha recordat que li han ensenyat "tres paraules clau". La primera, "'si us plau, a les persones que siguin a l'Ajuntament la propera legislatura, treballeu incansablement i poseu el ciutadà al centre de les decisions; la segona, gràcies, a totes les persones que, al marge de si estan o no a l'Ajuntament, han sumat a favor de la Seu perquè la ciutat anés millor; i la tercera, perdó, per si en algun moment no hem fet les coses prou bé o no hem donat la resposta prou correcta, però sempre hem intentat fer les coses de la millor manera i de la manera més honesta".

El primer tinent d'alcalde i portaveu del grup del PDeCAT, Jesús Fierro, també es va acomiadar del ple i va desitjar sort a la corporació que surti de les properes eleccions. A nivell personal, Fierro va manifestar la "satisfacció per tots els anys de treball per a la ciutat que em va acollir ara fa 48 anys" i l'agraïment amb tots els regidors amb qui ha treballat, tant al govern com a l'oposició, especialment a l'hora de trobar acords entre els diferents grups. També va esmentar la bona col·laboració que hi ha hagut sempre amb Albert Batalla al capdavant de l'equip de govern.

De la seva part, la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Anna Vives, va recordar que "han estat uns anys d'un aprenentatge únic" i assegura que se'n va "amb la consciència molt tranquil·la després d'haver treballat al màxim possible per la Seu i la seva gent". Vives va agrair "l'altíssima col·laboració" rebuda des de les àrees de l'Ajuntament en les que ha treballat i des "dels regidors que s'han ofert a treballar d'una manera positiva i no destructiva". Tots dos tinents d'alcalde també van agrair el suport rebut en tot moment des de les seves respectives famílies.

Pel grup de Compromís, el seu portaveu, Òscar Ordeig, va estendre l'agraïment "tant als companys de grup com als regidors dels altres grups, perquè dins de la discrepància sempre es pot trobar punts d'acord i tots intentem proposar el millor per a la ciutat des de les respectives idees". En aquest sentit, Ordeig creu que "segurament tots els ciutadans haurien de passar una etapa de la seva vida per l'Ajuntament, per prendre consciència de la dificultat de fer que tot funcioni i de prendre decisions que satisfacin a tothom". Ordeig va tenir un reconeixement per a Albert Batalla i Jesús Fierro per la seva trajectòria al consistori i al Consell Comarcal.

Per ERC, Francesc Viaplana va valorar que "tot i que s'ha pogut discrepar amb els altres grups en certs moments, aquesta legislatura ha estat un gran aprenentatge en tots els sentits", tenint en compte que els tres regidors del grup republicà s'estrenaven al consistori. Viaplana va agrair la feina dels companys de grup, Xavi Munt i Berta Vidal, i creu que "entre tots tres hem aportat tant com hem pogut per allò que més estimem que és la Seu".

El representant de la CUP, Pau Lozano, va valorar especialment el fet que aquesta ha estat la primera legislatura de la seva formació al consistori urgellenc, i va expressar el desig de "continuar sent-hi, en funció dels resultats de les properes eleccions", en què hi concorre com a número 4 de la llista cupaire. Lozano espera que "la correlació de forces canviï i la propera legislatura hi hagi un pressupost que posi les persones i la vida al centre".

Ampliació dels ajuts a la rehabilitació

Entre els punts que s'ha aprovat en aquest últim ple, en destaca la modificació del pla d'ajuts per a la rehabilitació de façanes i porxos, que ha tirat endavant amb el vot favorable de PDeCAT, CXSeu i ERC i l'abstenció de la CUP. La principal novetat és que des d'ara, a banda del casc antic de la ciutat, també s'hi inclourà el nucli de Castellciutat. En nom de l'equip de govern, l'alcalde, Albert Batalla, va valorar positivament el fet que l'última mesura presa en un ple municipal presidit per ell hagi estat "pel Centre Històric de la Seu i per Castellciutat". Pel PDeCAT, Jesús Fierro hi va afegir que "hi havia un compromís de l'equip de govern per ampliar aquests ajuts a Castellciutat, i se li ha donat compliment", i espera que el pla "tingui continuïtat, perquè com més bona imatge ofereixi la ciutat, millor per a tothom".

Per Compromís, Òscar Ordeig celebrava el fet "que s'hagi donat compliment a la moció del 2018" presentada pel seu grup, en la qual també es demanava "un pla integral per a Castellciutat i el centre històric, i la millora de la neteja i del manteniment". Ordeig creu que "cal una dinamització del comerç, de l'economia local i de l'ocupació", i espera que es pugui desenvolupar la propera legislatura.

El portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, valora el fet que s'amplia allò que ja s'ha promogut al casc antic i, tot i matisar que "a Castellciutat encara li falten moltes altres coses", ho considera positiu perquè "s'ajuda la gent a fer front a aquestes obres per adequar les façanes".

El regidor de la CUP, Pau Lozano, va justificar l'abstenció perquè creu que "cal un pla integral per al casc antic, que posi damunt la taula els problemes del centre històric". Lozano creu que "el principal problema no són les façanes, sinó l'abandonament de locals, solars, habitatges i blocs en general".

Al ple també es va aprovar la proposta d'"inversions financerament sostenibles" per a la propera legislatura, amb el vot favorable de l'equip de govern i d'ERC i l'abstenció de CXSeu i la CUP. Finalment, es va acordar modificacions de crèdit referents a diverses inversions puntuals, com ara les jardineres per al carrer dels Canonges, l'espai per a urnes biodegradables al cementiri, la pintada de passos de vianants, les millores al Parc Olímpic del Segre (per valor de 150.000 euros), l'ajut al Retaule de Sant Ermengol, la compra de llibres de la Biblioteca Sant Agustí, el reforç del servei de jardineria a l'estiu, la creació d'un punt d'informació a l'Oficina Jove, l'espectacle teatral sobre els Minairons i la compra de nous plafons per als cartells electorals dels partits polítics. Aquest punt es va aprovar amb el vot a favor de l'equip de govern, l'abstenció de Compromís i ERC i el vot en contra de la CUP.

D'altra banda, al torn de precs i preguntes, ERC va demanar a l'Ajuntament que es restitueixin les plaques commemoratives de l'1-O que es van instal·lar l'octubre passat als locals que havien acollit el referèndum, atès que en la majoria de casos han estat víctimes de bretolades o bé han estat arrencats.