Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Podem proposa una "revisió urgent" del programa d'alliberament d'óssos al Pirineu

Podem proposa una "revisió urgent" del programa d'alliberament d'óssos al Pirineu

L'agrupació aranesa de la formació ecosocialista advoca per mesures de prevenció davant els constants atacs al bestiar, però defensa el manteniment de la població de plantígrads, que actualment continua creixent
Restes d'una euga morta per un dels atacs de l'ós Goiat (Conselh Generau d'Aran/arxiu)
11/07/2018 14:50

L'agrupació local de Podem a la Val d'Aran considera que cal fer "una revisió urgent" del programa Piroslife d'alliberament d'óssos al Pirineu, arran dels continus atacs mortals dels plantígrads contra el bestiar. Enguany, des de l'abril i després que acabés la hibernació, ja s'ha comptabilitzat un mínim de 15 atacs fatals, dels quals 12 han estat a l'Aran. També n'hi ha hagut dos al vessant francès, un al Pallars Sobirà i un altre a la Ribagorça aragonesa.

Podem creu que cal posar l'accent a "reforçar la protecció de la població local i dels ramats d’extensiu", però defensa el manteniment de la població actual d'óssos, que continua creixent, perquè creuen que cal "apostar per la conservació de la biodiversitat com a eix clau de la gestió del territori". En aquest sentit, des de la formació ecosocialista -que no té representació política al Conselh Generau d'Aran- asseguren "celebrar la recuperació" de l'ós, que qualifiquen d'"èxit" de cara a "l’equilibri dels ecosistemes de l’alta muntanya". Tanmateix, reconeixen que "els creixents atacs i els albiraments, cada cop més sovint, d’óssos per part d’excursionistes i veïns" pot ser un indici de que "s'està superant la capacitat de càrrega del territori" per a una gestió adient d’aquesta espècie, "que permeti una bona convivència".

Les darreres setmanes, tant el Conselh Generau d'Aran com el col·lectiu de ramaders del Pallars Sobirà i el sindicat agrari Unió de Pagesos han instat el Govern català a retirar del Pirineu el conflictiu ós Goiat i retornar-lo al país on va ser capturat prèviament, Eslovènia. Tots ells també han coincidit a exigir al Departament de Territori -responsable de Piroslife a Catalunya- un replantejament del programa perquè consideren que actualment la presència d'óssos ja és excessiva.

Salvar la ramaderia d'alta muntanya

Al respecte, Podem opinen que "cal tenir en compte que les comarques de l’Alt Pirineu i la Val d’Aran son territoris molt humanitzats i amb una creixent activitat turística al medi natural". I hi afegeixen que "el perfil de la ramaderia d’alta muntanya del nostre territori està integrat per alguns dels últims ramats transhumants, que estan immersos en una greu situació de regressió i els quals són també clau per a la conservació dels ecosistemes de muntanya, per la seua tasca de neteja dels boscos de material combustible". Els ramats transhumants, hi afegeixen, "són de dimensions més grans i per tant de més difícil maneig, a diferència d’altres territoris amb presència de l’ós bru, com França, amb petits ramats de producció lletera i que poden passar la nit tancats i estabulats, o d’Astúries on majorment són ramats bovins, que aquesta espècie no acostuma a depredar".

En aquest sentit, Podem creu que les estadístiques dels darrers dos anys demostren que "no s’acompleix l'objectiu prioritari de Piroslife", que era demostrar que es podia arribar "a un risc zero d'atacs a la ramaderia i l'apicultura". Per això, creuen que cal avançar cap a "una població estable, sense més introduccions de reforç de moment". Per contra, els ramaders ja fa temps que demanen que es tendeixi a reduir el nombre d'exemplars.